)
Obradović: Šta je budućnost Eurolige? Zatvorena Euroliga!

Klubovi bi nacionalna prvenstva igrali samo u doigravanju

Obradović: Šta je budućnost Eurolige? Zatvorena Euroliga!

U svom intervjuu koji je dao za magazin "Gigantes del Basket" Željko Obradović je rekao da je jedino riješenje za Euroligu da se stvori zatovreni oblik takmičenja.

"Mislim da je zatvoreni oblik Eurolige jedino riješenje, ja zaista ne vidim drugo. Evropska košarka, kao što je to vidljivo kroz španski nacionalni tim svakim danom je sve bliža NBA ligi i da bi se taj trend nastavio mi moramo imati jaku Euroligu u kojoj bi klubovi igrali više međusobnih utakmica. Sjajan primjer toga imat ćemo u ovogodišnjoj TOP 16 fazi," rekao je Željko Obradović. 

 

Upozorio je trofejni trener i da NBA liga kuca na vrata Evrope:

 

"Ako ne krenemo tim putem ja vas uvjeravam da će NBA liga jednog dana formirati Evropsku diviziju i to će biti kraj evropske košarke, barem onakve kakvom je mi znamo. Zato je bolje da mi sami organizujemo takvu ligu i izborimo se sa tim projektom. Nacionalna prvenstva bi se igrala bez učesnika Eurolige, koji bi se pridružili kada počne doigravanje." 

 

Postavlja se pitanje koliko je to dobro za košarku u Evropi? Nekim velikim klubovima to bi bio veliki korak naprijed. Panathinaikos i Olympiacos nemaju prave protivnike u svojoj ligi. Ekipe poput Panioniosa, Drame, Arisa, PAOK-a ne mogu pružiti otpor Zelenim i Crvenim. Već se unaprijed zna da će PAO i Olympiacos biti u finalu doigravanja. U Litvaniji suvereni vladari su Žalgiris i Lietuvos Rytas. Maccabi je lider u Izraelu. U posljednjih 58 godina prvaci su bili 50 puta. 

 

Maccabi se vjerovatno samo zbog činjenice da je dominantan u Izraelu odlučio igrati i ABA ligu, koju je suvereno osvojio prošle sezone. Euroliga zatvorenog tipa bila bi idealno riješenje za Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos, Žalgiris, Lietuvos, ali postavlja se pitanje koliko gube nacionalne lige, svezi i tako reći manji klubovi. 

 

Teško je vjerovati da bi takav razvoj situacije prihvatili savezi koji imaju jake lige. U prvom redu to je Španija koja ima bez ikakve sumnje ligu koja je nakon Eurolige najjača u Evropi. Rusija daje veliki broj kvalitetnih klubova, a prije svega to su, CSKA, Khimki, Unics, Lokomotiv Kuban, Spartak St. Petersburg. 

 

Takvim razvojem situacije ne bi sigurno bili zadovoljni ni čelnici ABA lige, a vjerovatno ni Italije, Turske, pa i Njemačke u kojoj se radi na popoularizaciji košarke. Dokaz tome su i dva kluba u TOP 16 fazi Eurolige. Francuska svake sezone da novog učesnika Eurolige, a sama liga je uvijek jako zanimljiva. 

Potražite više informacija na temu Euroleague:

 

Najgore bi bez ikakve sumnje prošle tzv. male lige, poput lige Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije. Danas su te lige samo filter za ABA ligu, a ukoliko se Euroliga organizuje na zatvorenom principu ova takmičenja bi samo nastavila koračati prema ambisu. Zatvorena Euroliga ponudila bi mnogo, ali i kada se sve sabere oduzela mnogo. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.