Bivši Realovac je sada najviši na svijetu: Dolazi iz porodice divova i trenutno je visok 226.7 cm!

Još će da raste

Bivši Realovac je sada najviši na svijetu: Dolazi iz porodice divova i trenutno je visok 226.7 cm!

A. Čaušević

Pomalo nevjerovatna priča stiže nam iz Španije sa bivšim Realovcem, Olivier Riouxom u glavnoj ulazi. 

Rioux, bivši košarkaš omladinskih selekcija Reala je ustao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svijetu. Ovaj 15-godišnji Kanađanin je visok 226.7 centimetara.

Primjera radi već je prestigao neke od najviših igrača u historiji NBA lige kao što su Gheorghe Muresan, Manute Bol, Yao Ming, Slavko Vranjes i Shawn Bradley, a još uvijek ima prostora da poraste još nekoliko centimetara.

Čudo od djeteta je počelo da igra košarku sa pet godina, a prvi put u centru pažnje se našao na La Roda turniru 2018. godine gdje je nastupao sa francuskim timom Frenchi Phenoms. Tada je imao 12 godina i bio je visok 213 centimetara.

Real Madrid ga je nakon toga angažovao u svoje omladinske selekcije, a trenutno je član IMG Academije iz Floride, a jednog dana cilj mu je da zaigra u NBA ligi.

Pojedine zvijezde NBA lige su se već raspitivale za njega kada su vidjeli njegov video sa turnira La Roda zbog evidentne razlike u visini u odnosu na saigrače i rivale. Steph Curry je imao mnogo pitanja za njegove godine, baš kao i centar 76ersa Joel Embiid.

Oglasi

Na jednom od treninga uspio se fotografisati sa svojim sunarodnjakom Jamalom Murrayom (190 cm) gdje je također razlika u visini itekako primjetna. Sada ta razlika još veća.

Krajem aigusta učestvovao je na američkom prvenstvu do 16 godina, na kojem je Kanada završila na trećem mjestu. Bio je jedan od ključnih igrača uprkos činjenici da se njegov zastrašujući utjecaj u igrama nije previše odražavao u statistici. Prosječno je bilježio 8,3 poena, 10,3 skoka i 2,3 blokade.

Dolazi iz porodice divova. Njegov otac, Jean Francois, koji je igrao odbojku, ima 2.07. Njegova majka, Anne Gariepy, koja je plivala, dosegla je 1.85. A njegov brat, s istom produženom genetikom, već je oko 2.10. Roditelji su morali odbiti brojne ponude klubova koji žele njihovog sina.

"Kao da odbija pozivnice na Facebooku: treneri, agenti, sportski brendovi ...", rekao je otac prije par godina kada je njegov sin postao slavna osoba.

S obzirom na visinu svih članova porodice, Riouxi su morali napraviti renoviranje kod kuće podizanjem stropova i kupnjom stolica i stolova prilagođenih njihovoj veličini. 

Odmalena, svjestan svoje izuzetne visine, Olivier je satima pregledavao imena i podatke najviših ljudi u Guinnessovoj knjizi. Ne nalazeći nikoga ko ga je, u njegovim godinama, nadmašio u izdanjima za 2015. i 2016., podnio je svoju kandidaturu i, konačno, ispunio san o uključivanju svog imena koje će se pojaviti u knjizi sljedeće godine.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi