Otišao je velikan: Kobejeva karijera kroz brojke

Sinoć odigrao posljednji meč

Otišao je velikan: Kobejeva karijera kroz brojke

Legendani košarkaš Los Angeles Lakersa Kobe Bryant sinoć je okončao dvadesetogodišnju karijeru.

Posljednji meč za Kobeja bio je protiv Utah Jazza u Staples Centru, a ubacio je 60 poena. Iako će se mnogi diviti tom broju poena, za Kobea to nije mnogo čudno, jer mu je to već šesti put u karijeri da postigne 60+ poena na meču.

Ovaj čudesni košarkaš rođen je u Philadelphiji, 23. augusta 1978. godine. Prve košarkaške korake napravio je u Italiji gdje je živio do 11. godine života. Sa samo 17. godina izašao je na NBA draft gdje su ga kao 13. pik izabrali Charlotte Hornetsi te ga mijenjali u Lakerse za Vladu Divca.

Tada počinje karijera duga 20 godina puna nestvarnih statističkih podataka. Ipak, kada već govorimo o njegovoj statistici, krenimo redom. Naime, ovo je bila njegova 20. sezona u karijeri, a svaku je proveo u Lakersima. Osvojio je pet titula NBA prvaka (2000, 2001, 2002, 2009. i 2010.). Dva puta je bio MVP finala i to 2009. i 2010. godine. U karijeri je također i izgubio dva finala i to 2004. i 2008. godine. Prvi put od Detroit Pistonsa, a drugi od Boston Celticsa predvođenih Garnettom, Allenom i Pierceom.

Kobe je bio jednom MVP regularnog dijela sezone, a dva puta najbolji strijelac. Gotovo nestvarnih 18. puta bio je biran za All Star meč, a nastupio je 16. od čega je četiri puta bio MVP. Također je nevjerovatan podatak da je 11. puta biran u najbolju petorku sezone, a po dva puta u drugu i treću. U najbolju odbrambenu petorku biran je čak devet puta u prvu te tri puta u drugu.

Uspjesima sa Lakersima dodao je i dva Olimpijska zlata sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država i to 2008. godine u Pekingu te četiri godine kasnije u Londonu. Kobe je u karijeri imao 134 utakmice na kojima je postizao 40+ poena, te 26 kada je ubacivao 50+ poena. Ukupno je u karijeri ubacio 33.583 poena čime je iza Kareema Abdul-Jabara i Karla Malonea treći svih vremena.

Najraspoloženiji kroz karijeru bio je protiv Portland Trail Blazzersa kojima je u 62. meča ubacivao 27,3 poena u prosjeku. Najblistaviju noć imao je protiv Toronto Reptorsa kojima je jednom prilikom ubacio nestvarnih 81 poen.

Kada je u pitanju privatni život, Kobe je oženjen Vanessom Laine s kojom ima dvoje djece. Vanessa je u decembru 2011. godine podnijela zahtjev za raskid braka, ali je kasnije odustala od te namjere. Ostat će upamćen i po tome što je 2003. godine optužen za seksualno napastovanje hotelske sobarice u Coloradu, ali i po tome da je tužio roditelje jer je njegova majka htjela prodati opremu koju je Kobe nosio u srednjoj školi.

Odlaskom Kobea vjerovatno je završena i jedna era u Los Angeles Lakersima, a ovaj tim će dugo vremena tragati za košarkašem njegovog kalibra...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi