Pešić: Dončiću je komotnije u NBA nego u Euroligi

Slavni trener o mladom Slovencu i razlikama između NBA i evropske košarke

Pešić: Dončiću je komotnije u NBA nego u Euroligi

Proslavljeni košarkaški stručnjak, Svetislav Pešić, je ponovo poredio evropsku i NBA košarku, a ovaj put se dotakao i slovenskog fenomena, Luke Dončića.

Rođeni Novosađanin, danas trener Barcelone, smatra da je tempo i pritisak puno veći u Evropi, s obzirom da NBA timovi ne shvataju previše ozbiljno prvi dio sezone.

"U NBA ligi timovi ne pale mašinu do sredine sezone i All-Star vikenda. Do tada više posvećuju pažnju treninzima i onda ulaze u formu poslije All-Stara. Ovdje imate dva ligaška takmičenja, plus reprezentacije, kupove. Skoro da se ne trenira, samo se igra. Postoje dani kada vam je trening neophodan, ali nemate vremena za njega", istakao je Pešić, pa nastavio:

"U Euroligi vam stalno traže da pobjeđujete. Ako izgubite dvije utakmice zaredom u Euroligi, odmah ste u problemu da se kvalifikujete. Navijači u Euroligi hoće da u dvoranama gledaju igrače, a ne trenere. A igrači se sve češće povređuju i moramo da vodimo računa o tome. Mogao bih knjigu napisati o tome, ali ne znam da li bi je neko pročitao. Kao da neki ljudi u Evropi ne razumiju kada pričam španski ili engleski. Izgleda da ću morati početi pričati njemački ili jugoslovenski da bi me razumjeli".

Nije mogao popularni Kari da se ne dotakne Dončića koji oduševljava u NBA ligi. Pokušao je uporediti njegov učinak u Euroligi sa onime koji danas ima u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

"Dončić je jedan od najvećih talenata svjetske košarke i komotnije se osjeća u NBA ligi nego u Euroligi. Tamo može da igra 48 minuta, ovdje 40. Tamo ima više prostora za igru. Ovdje je linija na 6.75, tamo na 7.21. Tamo se zonska odbrana skoro ne igra i postoji zabranjena odbrana. Tamo ne smiješ biti više od dvije sekunde u zoni. Naša košarka, ovdje, je totalno drugačija, sa potpuno drugačijim pravilima. Na drugačiji način se priprema sezona", poručio je Pešić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi