Phil Jackson: Posljednji šut za naslov namijenio sam Kukoču a ne Jordanu

U SAD se večeras emitiraju zadnje epizode "The Last Dancea"

Phil Jackson: Posljednji šut za naslov namijenio sam Kukoču a ne Jordanu

Noćas u Americi, a sutra ujutro na Netflixu, emitirat će se posljednje dvije epizode "The Last Dance", desetodijelnog dokumentarca o Michaelu Jordanu i njegovoj posljednjoj sezoni u Chicago Bullsima.

U tim epizodama moći će se vidjeti kulminacija, odnosno osvajanje šestog i posljednjeg prstena, a ESPN je uoči tih epizoda iznio neke već poznate detalje, koji su sada ponovno aktualizirani. Preciznije, ponovio je niz izjava i priča Phila Jacksona objavljenih još te 1998. godine.

Između ostalog, ondašnji trener Bullsa otkrio je da je odlučujući šut za šestu titulu u petoj utakmici finala protiv Utah Jazza namijenio Toniju Kukoču, a ne Jordanu, koji ga je promašio.

Bullsi su vodili 3:1 u seriji i imali priliku sve završiti u petoj utakmici u Chicagu. Utah je vodila 83:81, a posljednji napad imali su Bullsi. Kukoč je do tada već zabio 30 koševa i bio je prvi strijelac Bullsa uz samo dva promašaja iz igre. Jordan je bio na 28 poena.

"Zapravo, posljednju akciju nacrtao sam za Tonija Kukoča, koji je te večeri šutirao 11/13 iz igre. Koliko god sam želio da Jordanu pripadne taj krunidbeni trenutak slave, shvatio sam da je to bila divna prilika da ga iskoristimo kao mamac. I Michaelu to nije smetalo jer je bio svjestan da je Toni bio 'vruć'. Međutim, Jazz je postavio centra Grega Ostertaga ispred Rona Harpera, koji je izvodio loptu iz auta. Harper nije dobro vidio. Mogao sam za to iskoristiti Pippena, koji je viši, ali već je ispao zbog šest prekršaja, a nisam imao nikog višeg tko je naviknuo to raditi. Tako je Harper dao loptu Michaelu, koji je šutnuo tricu izvan ravnoteže za pobjedu. Nije to bio sjajan šut, ali bio je šut" - ispričao je Jackson.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi