Predstavljamo: Olimpija, Helios i Budućnost
Sašo Ožbolt je najveća snaga Olimpije, ako je potpuno zdrav

Olimpija u boju na Partizan i Cibonu

Predstavljamo: Olimpija, Helios i Budućnost

Nakon što smo predstavili dva najveća favorita NLB lige Partizan i Cibonu, red je da predstavimo i ostale učesnike regionalne košarkaške lige. Ovaj put na red su došli dva slovenačka predstavnika, Union Olimpija i Helios, kao i jedini predstavnik Crne Gore, podgorička Budućnost.

Olimpija je posljednjih nekoliko sezona opravdavala očekivanja navijača u domaćem prvenstvu, ali rezultati u NLB i Euroligi bili su očajavajući. Prošle sezone su promijenili dva trenera, ali uspjeha nije bilo. Uprava je odlučila zaigrati na sigurnu kartu, igrače su predali u ruke Jure Zdovca od kojeg se očekuju velika djela.

Jure Zdovc je odmah promijenio skoro kompletan tim. Ljubljanu su napustili Nešović, Hukić, Sarajlija, Maravič, Rudež, Župan i Begić, a u klub su stigli  naš reprezentativac Edin Bavčić, bivši play Bosne Dušan  Đorđević, Kikowski, Walsh, Aleksandrov, Vidmar, Bečirović i Slokar.

Od igrača iz prošle sezone ostali su samo Golubović, Klobučar, i konačno zdravi šuter Sašo Ožbolt. Upravo mnogo toga zavisi od Ožbolta, koji je, kad je zdrav, ponajbolji šuter lige. Igrač s najmekšom rukom u redovima Ljubljančana kadra je sam rješiti utakmice u ključnim trenutcima.

Olimpija ima tim za velike stvari, i u trenutku kad se Cibona i Zvezda bore s velikim problemima u organizaciji, i kad je Partizan izgubio glavne igrače iz prošle sezone, Zdovcova momčad se nameće kao vrlo ozbiljan kandidat za naslov prvaka. Igrački kadar Olimpije u stanju je to učiniti.

Helios u borbi za opstanak

Helios iz Domžala nije puno mijenjao tim u odnosu na prošlu sezonu, ali svakako da su među najlošijim klubovima lige, među onima koji će se boriti da izbjegnu zadnju poziciju koja nardene sezone ne donosi igranje u NLB ligi bez obzira na plasman u nacionalnom prvenstvu.

Jedini igrač za kojeg se može reći da će nedostajati Heliosu je Nicholas Jacobson koji je otišao u Charleroi, dok su u Domžale stigli Mario Dundović i Dejan Delić. Trener Rado Trifunović ima na raspolaganju poprilično mlad tim, kojem će prioritet biti dobiti nekoliko utakmica na svom parketu, dok se u gostima ne očekuje mnogo.

Glavni igrači Heliosa su Ukrajinac Aleksej Laškevič, a uz njega se najviše očekuje od Željka Zagorca i Jure Močnika, kao i od pojačanja iz Zagreba Dundovića. Ostali igrači nisu neke poznate face, ali Helios u Domžalama neće biti lako dobiti nikome, to je sigurno.

Budućnost brani čast Crne Gore

Podgorička Budućnost bi trebala zauzeti mjesto u sredini tabele, a za neki ozbiljniji rezultat trebalo bi da se poklopi mnogo stvari. Budućnost je u svojoj Morači favorit protiv svakoga, dok su u gostima vrlo često topovska hrana i mnogo slabijim timovima od sebe.

Podgoričani su ostali bez dvojice najboljih igrača iz prošle sezone Vladimira Dašića i Vladimira Micova, koji su ostvarili  unosne transfere u Real Madrid i Caju Laboral. Klub su napustili i Čabarkapa, Maraš, Šutulović i Jenkins, a u Podgoricu su stigli Čedomir Vitkovac i Boris Savović, a vratio se i bivši kapiten Goran Jeretin, koji će predstavljati najveće pojačanje za crnogorskog prvaka.

Najveća snaga Budućnosti je mladi trener Dejan Radonjić, koji je veliki motivator i stručnjak. Nekada odličan igrač, a danas jedan od najperspektivnijih trenera na ovim prostorima. Glavni igrač Radonjićeva tima je naš reprezentativni play Nemanja Gordić, dok se ove sezone očekuje potpuna afirmacija mladog Seada Šehovića koji je ljetos na EP za mlade pokazao da je jedan od najboljih mladih igrača Evrope.

Nikola Otašević je prošle sezone pokazao svoj potencijal, a ove sezone, odlaskom Dašića i Micova, od njega se očekuje da iznese veliki teret sezone. Jeretin bi iskustvom, uz Vitkovca naravno, trebao da donese mirnoću u ključnim trenutcima za Podgoričane. Podgoričani bi po svim prognozama trebali sezonu završiti negdje oko osmog do desetog mjesta na tabeli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.