Preminuo Robert Archibald, uzrok smrti obavijen velom tajne

Legenda ACB lige

Preminuo Robert Archibald, uzrok smrti obavijen velom tajne

Robert Archibald, škotski košarkaš, legenda španjolske ACB lige, preminuo je tokom prošle noći pod još nerazjašnjenim okolnostima. 

Košarkaš koji je ostavio veliki trag u timovima Unicaje, Jouventuda i Valencie preminuo je u svojoj 39. godini i ostat će upamćen kao jedini škotski košarkaš koji je zaigrao u NBA ligi.

Archibald je u najjačoj ligi svijeta nastupao za Memphis, Phoenix, Orlando i Toronto. Studirao je na Ilinois univerzitetu odakle su ga kao 32. pick drafta 2002. godine izabrali Grizzliesi iz Memphisa. Sa svojih 212 cm visine pokrivao je pozicije krilnog centra i klasične petice.

U karijeri je nastupao još za ukrajinski Azovmash te talijanski Scavolini iz Pesara a s ekipom Jouventuda osvojio je FIBA Eurocup. S aktivnim igranjem košarke prestao je nakon OI u Londonu gdje je nastupao za reprezentaciju Velike Britanije.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi