Priča o Bojanu Bogdanoviću: Moj Mostar je i dalje podijeljen, samo se priča o ratu

Reportaža The Atletica

Priča o Bojanu Bogdanoviću: Moj Mostar je i dalje podijeljen, samo se priča o ratu

Bob Kravitz sa američke sportske web stranice The Athletic napravio je veliku priču o Bojanu Bogdanoviću, košarkašu Inidian Pacersa, rođenom Mostarcu koji igra za reprezentaciju Hrvatske.

U razgovoru/reportaži koju je Kravitz objavio Bogdanović se, pričavši o svemu, svojim počecima, dotakao i Mostara.

"Bogdanović dolazi iz Mostara, grada koji je bio u središtu rata u Jugoslaviji od 1992. do 1995. godine, dok je bio dijete. Kaže kako se baš i ne sjeća tog vremena, rođen je 1989. godine, ali u njegovu svijetu nasilje je bilo prihvaćeni način života. Padale su bombe. Pucnjava je prekidala noć. Više od 100.000 ljudi je ubijeno, a otprilike dva miliona raseljeno tijekom etničkog krvoprolića u ratu u Bosni i Hercegovini", pisao je Kravitz.

Bogdanović je čuo strašne priče od starijih članova svoje obitelji i prijatelja. ”Moj grad i dalje je podijeljen rijekom Neretvom, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, katolici i muslimani. Situacija je sada dobra, ali nije normalna. I dalje se govori o ratu, a u medijima se stalno piše o ratu. Vlasti se bave samo time i to je utjecalo na sve nas”, izjavio je Bogdanović.

Kravitz je reportažu s Bogdanovićem uradio nakon što je što je čuo da je povrijeđenom saigraču igraču rekao da je postao "amerikaniziran", pa ga je to zaintrigiralo. Bojan je objasnio da amerikaniziran za njega znači mekan, lijen i samozadovoljan, ali da bi bilo dobro da i on postane amerikaniziran u pozitivnom smislu te riječi - da dobije američki pasoš.

Top Komentari

tuzlaak
kakva Hrvatska u Mostaru? Sta prica ovaj?
14 2
che_guevara1
Rodjen je u Jugoslaviji.
0 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi