Prošlo je 40 godina od Magije

Magic Johnson i prva titula s Lakersima

Prošlo je 40 godina od Magije

E. Škorić

Na današnji dan 1980. godine Los Angeles Lakersi su postali prvaci NBA lige.

Kareem Abdul-Jabbar je pojačao Lakerse, ali tim nije uspio ući u doigravanje drugu sezonu u nizu. Pred početak sezone 1979/1980 Jerry Buss kupuje Lakerse i spletom sretnih okolnosti dobijaju mogućnost i prava na prvi izbor na draftu.

Lakersi su se odlučili za Earvina "Magica" Johnsona, koji će na kraju iste godine biti najzaslužniji za titulu iako je cijelu sezonu prethodno briljirao Abdul-Jabbar.

Magic Johnson je u šestoj utakmici finala zamijenio Kareema i ostvario nestvaran učinak od 42 poena uz 15 skokova i sedam asistencija, čime je Lakersima odlučio naslov (4:2 u seriji finala). Nije loše za jednog rookiea u slavnim Lakeresima, zar ne?

Nova sezona donosi brojne nesuglasice u ekipi, a uz povredu Johnsona, Lakersi ispadaju već u prvom krugu doigravanja. No, već 1982. godine stigla je nova titula, a kasnije su zauzeli tron uz "showtime".

Brojne brze kontre i atraktivne asistencije Johnsona uz veliki broj poena Lakerse su učinili pravom "zabavom" i ljudi su obožavali da ih gledaju. U tituli osvojenoj 1988. godine, nakon finala protiv Detroita, Magic Johnson je ponovo bio čovjek odluke jer je imao triple-double učinak u sedmoj, odlučujućoj utakmici.

Iako su sezonu 1988/89 završili prvi i djelovali izuzetno snažno, nakon povrede Johnsona gube u NBA finalu od pistonsa 4:0, poslije čega se Abdul-Jabbar povlači, u svojoj 41. godini života, i nakon 20 sezona košarke.

Lakersi su osvojili 16 naslova u povijesti kluba, posljednji 2010. godine, a Magic Johnson ih je osvojio pet - 1980., 1982., 1985., 1987. i 1989. godine. Tri puta bio je MVP velikog finala i tri puta najkorisniji igrač u regularnoj sezoni, dok je ukupno 12 puta bio učesnik All-Star utakmica.

Top Komentari

Magic32
Kralj NBA osamdesetih.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi