Raptorsi se prepali titule, Warriorsi još žive!
(Foto: EPA)

Sjajan meč Toronta i Golden Statea

Raptorsi se prepali titule, Warriorsi još žive!

M. Šljivak

Košarkaši Golden State Warriorsa pobijedili su kao gosti Toronto Raptorse rezultatom 105:106 i tako su smanjili prednost kanadskog tima na 3-2 u finalu NBA lige.

Warriorsi su bolje ušli u meč. Steph Curry je bio veoma raspoložen na otvaranju, šut je služio aktuelne prvake koji sredinom igre u prvoj dionici odlaze na plus sedam (12:19).

Međutim, Toronto se brzo vraća. Marc Gasol je radio jako dobar posao pod košem u prvoj četvrtini, a serijom od 9:2 Raptorsi dolaze do prvog vodstva na utakmici (21:19).

Povratnik na parket nakon povrede Kevin Durant je zatim pogodio nekoliko sjajnih šuteva. Warriorsi su odigrali odlično završnicu prve dionice i na mali odmor odlaze sa šest poena prednosti, 28:34.

Klay Thomspon je sa pet vezanih poena otvorio drugi period, ali zatim šok za šampione. Roviti Kevin Durant je ponovo povrijedio mišić zbog kojeg je propustio dobar dio utakmica u doigravanju i morao je van terena.

Izlaskom KD-ja sa klupe se budi DeMarcus Cousins. Boogie je ubacio sedam vezanih poena, a nakon pet minuta igre u nastavku poenima Draymonda Greena Warriosi odlaze na najveću razliku do tada na utakmici, plus 11 (37:48).

Curry potom povećava prednost na 13 razlike (39:52), a prva zvijezda Warriorsa je i u ostatku ovog dijela meča uz Cousinsa održavala prednost šampiona.

Sa druge strane Marc Gasol je imao sjajnu noć. Držao je Raptorse u igri, a problem su gostima predstavljala i tri prekršaja Draymonda Greena.

Prišao je Toronto na minus jedan (57:56), ali u 30 sekundi do kraja Golden State pravi seriju 5-0 trojkom Curryja i dvojkom Looneyja i Warriorsi na odmor odlaze sa šest poena prednosti, 56:62.

Serijom od 5-0 šampioni su otvorili drugo poluvrijeme i otišli su ponovo na 11 poena prednosti (67:56), ali domaća ekipa uzvraća serijom od 7-0 i ponovo je bilo samo minus četiri (67:63).

Međutim, GSW je večeras šut itekako slušao. Trojke Curryja i Iguodale i dvojka Thompsona stvaraju novu seriju (8-0) i nakon pet minute igre u nastavku gosti su ponovo na dvocifrenoj prednosti, 75:63.

Minuta odmora kojeg je tražio Nick Nurse razdrmala je Raptorse. Iako su Warriorsi imali i plus 14, novom serijom Raptorsa na četiri minute do kraja trećeg perioda je ponovo minus četiri, 73:77.

U završnici ovog dijela meča prve poene u drugom poluvremenu upisuje i večeras indisponirani Kawhi Leonard. Međutim, Warriorsi su i dalje imali prednost i u posljednju četvrtinu su ušli sa šest poena prednosti, 78:84.

Lowry i Ibaka su u ostavljali Raptorse blizu Warriorsima čija je klupa radila jako dobar posao na otvaranju posljednjeg perioda. Imali su gosti i dalje konstantno vodstvo, ali je Toronto stalno bio blizu i pritiskao je šampione.

Potom je zbog povrede i Looney morao napustiti utakmicu, a na sedam minuta prije kraja utakmice Leonard donosi Torontu samo munus jedan, 91:92.

Trojkom Kawhija Leonarda na pet minuta do kraja Toronto nakon dugo vremena ponovo vodi 96:95, a zatim isti igrač pogađa ponovo za plus tri, 98:95.

Leonard je u tim trenucima rešetao Warriorse. Bilo je to pravo buđenje najboljeg igrača Raptorsa koji su na tri minute do kraja došli do šest poena prednosti, 103:97.

Međutim, Leonard potom promašuje dva uzastopna napada, a Klay Thompson na 2:30 do kraja pogađa trojku za 103:100. Raptorsi kao da su se prepali u tim trenucima, gubili su olako lopte, a zatim Curry i Thompson pogađaju trojke za vodstvo Warriorsa od 103:106 na minut do kraja.

Lowry je zatim uspio da pogodi za 105:106, a Cousins pravi faul u napadu i Raptorsi su dobili šansu da šutiraju za pobjedu. Međutim, nisu uspjeli pogoditi. Lowry je promašio i Warriorsi su dobili meč.

Naredna utakmica se igra u Oaklandu, a ovo je svakako velika pobjeda aktuelnih šampiona, koji su ostali u životu.

Stephen Curry je u pobjedničkom timu ubacio 31 poen, a Klay Thompson je dodao 26. Kawhi Leonard je kod Toronta ubacio 26 poena, ali je fantastičnu pomoć imao u ostatku ekipe koja je nosila igru Raptorsa kada njega nije išlo.

Top Komentari

Zgembo1921
Nidje veze...
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi