"Samo četiri godine zatvora za sve uvrede koje sam mu uputio?"
Foto: EPA

Kanter o podizanju optužnice protiv njega

"Samo četiri godine zatvora za sve uvrede koje sam mu uputio?"

M. Šljivak

Košarkaš New York Knicksa Enes Kanter ponovo se oglasio nakon što je tursko tužilaštvo za njega predložilo četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog vrijeđanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Kanter otvoreno podržava stavove Fethullaha Gullena, vođe pokreta FETO koja se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom, te je veliki protivnik predsjednika Erdogana.

Zbog toga je ostao bez pasoša, a svaki pokušaj ulaska u zemlju rezultiraće hapšenjem i optužbom za terorizam. Tužilaštvo je zatražilo dodatne četiri godine zbog vrijeđanja predsjednika, a Kanter se ponovo oglasio na tu temu.

"Kada sam čuo da podižu optužnicu zapitao sam se je li moguće? Bio sam iznenađen i pomislio: 'Samo četiri godine za sve uvrede koje sam izgovorio'. Malo je to", rekao je Kanter, te je dodao:

"Ja samo želim biti glas svih nevinih ljudi, novinara koji su u zatvoru pod strašnom torturom, koji su oteti ili ubijeni od strane Erdogana", poručio je turski košarkaš.

Kanter neće moći da uđe u Tursku do kraja života, a pokušaj će ga skupo koštati jer bi mogao dobiti dugogodišnju kaznu zatvora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi