Selimović: ABA 2 je novi izazov za nas, mladi igrači ostaju u centru pažnje

Direktor OKK Spars za SportSport.ba

Selimović: ABA 2 je novi izazov za nas, mladi igrači ostaju u centru pažnje · Intervju

S. Mlaćo, foto: S. Mlaćo

OKK Spars Sarajevo će pored Prvenstva BiH u novoj sezoni igrati i ABA 2 ligu.

U ovom sarajevskom klubu ne kriju oduševljenje zbog ovakve odluke čelnika te lige, ali svjesni su da će zbog iste organizaciju kluba morati podići na još viši nivo.

Svakako da će Sparsi moraju krenuti i u jačanje igračkog kadra, s obzirom da će nastupi u ABA 2 ligi pored domaćeg prvenstva značiti skoro redovanje igranje dva susreta sedmično.

Ipak, u ovom ambicioznom klubu koji svoje domaće susreta igra u dvorani na Grbavici ne boje se izaziva koji ih očekuju. Čak naprotiv, vjeruje u svoje kvalitete i žele svojim navijačima, te svim ljubiteljima košarke u BiH prirediti mnogo radosti.

Bio je to povod razgovora za SportSport.ba direkora OKK Spars Nermina Selimovića. Selimović vrijedno radi administrativne poslove pred prozivku seniorskog tima u petak, ali stigao je izdvojiti vrijeme za čitaoce našeg portala.

Prvo se dotakao ABA 2 lige.

"Radimo na tome da odolimo tom izazovu i mislim da ćemo biti spremni za ABA 2 ligu. To je iskorak u svakom smislu, što organizacijski, tako i na drugim poljima. Mi smo odavno imali najave da postoji mogućnost da igramo ABA 2 ligu jer pojedini klubovi iz Hrvatske i Makedonije nisu izrazili želju da igraju ovo takmičenje. Gajila se neka nada, a kada se ozvaničilo prihvatili smo to objeručke. Radimo intenzivno na kreiranju budžeta za novu sezonu, malo će se promijeniti kompletna organizacija u klubu i vjerujem da ćemo uspjeti u našim ciljevima", priča Selimovć na početku razgovora.

I pored svih izazova koji ih očekuju u Sparsima vjeruju u mlade igrače. Oni će i dalje činiti okosnicu tima.

"Sigurno da će biti još pojačanja, a naš je plan da imamo mladu ekipu. Tu su sada mladi igrači koji su ponikli kod nas, a nisu najbolje odreagovali u sredinama u kojima su bili. Stigli su Vrabac, Zahiragić i Glogovac, očekujemo još jednog igrača na poziciji pet, te vjerovatno dva igrača na vanjskim pozicijama. Svakako da će to biti mladi igrači, reprezentativci susjednih zemalja, ali ne bih o imenima dok to ne bude definisano".

ABA 2 liga je izazov i za igrače, priznaje Selimović. Svjestan je da je zbog toga lakše pronaći igrača na tržištu.

"Svakako da jeste. Onog dana kada je ABA liga objavila naše učešće pa do danas svaki dan je pet do deset poziva agenata koji nam nude igrače ili samih igrača. Mi smo sada u situaciji da biramo lakše nego što je to bilo kada smo igrali samo domaće prvenstvo. Naš cilj će biti da osiguramo opstanak i da to ne bude grčevita borba za opstanak. Za nešto više ćemo vidjeti".

Poznat je i novi-stari trener seniorske momčadi Sparsa.

"To će biti Marko Trbić. On najbolje poznaje mlade igrače, njegov sistem je najbolji za njih".

Selimović je ponosan na rad omladinskog pogona. Sparsi su u gotovo svim omladinskim selekcijama skoro pa bez konkurencije. Kvalitetni igrači iz ovog kluba 'niču' kao gljive poslije kiše.

"Ponosni jesmo, ali i tu ćemo ići stepenicu više. Pravimo novu selekciju djece, novih talenata svakako ima i to nas raduje".

Sparsi će pored ABA 2 lige igrati i domaće prvenstvo.

"Igrat ćemo ga na način da obezbijedimo Ligu 6. I pod cijenu nekih poraza u regularnom dijelu šansu će dobijati mladi igrači koji su izašli iz juniorskog tima i koji su priključeni sada iz juniorskog, te koji su manje igrali u prethodnoj sezoni".

Stanje u bh. košarci je veoma teško. Svjestan toga je i Selimović, kojem je kao i svakom ljubitelju košarke pomalo nevjerovatno da još uvijek nije poznato kada će startati domaće prvenstvo.

"Ukupno stanje nije baš dobro, to je činjenica. Stanje u Savezu to oko reprezentativnih selekcija je jako loše. Najbolji primjer je nedavno ispadanje juniorske selekcije u B diviziju i sada su nam sve reprezentativne selekcije u B divizijama. Ovo je područje sa dosta talenata, ali nepostojanje sistema, biranje trenera i struke po nacionalnom ključu nas je dovelo do ovoga. Sistem se može uspostaviti, a nisam optimista da će se to desiti. Nešto se uglavnom mora mijenjati".

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Za kraj razgovora Selimovića smo pitali od kojeg to mladog igrača u ovom klubu očekuju da konačno bljesne, pa možda i obilježi sezonu.

"Neću spominjati ove što se vraćaju Vrabca, Zahiragića i Glogovca, a iskorak očekujemo od Manjgafića, Durme, Stepanovića i Kamenjaša. Nadamo se da će pokazati svoj talenat, te da će i ovi drugi mladi igrači uz njih dobiti svoj dio kolača".

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi