Senzacija u Orenburgu: BiH na krilima Janquel Jones i Marice Gajić srušila Rusiju!
Foto: fiba.com

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Senzacija u Orenburgu: BiH na krilima Janquel Jones i Marice Gajić srušila Rusiju!

Ženska košarkaška reprezentacija BiH je danas zvanično počela sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se odigrati 2021. godine.

Naše košarkašice su u okviru prvog kola Grupe C gostovale u Rusiji, u Orenburgu, gdje su odmjerile snage sa domaćom reprezentacijom. BiH je pružila sjajnu partiju i slavila pobjedu rezultatom 70:69.

Iako je Rusija pred početak meča bila veliki favorit, naše košarkašice su sjajno otvorile utakmicu pred oko 5000 domaćih navijača.

Tako je selekcija BiH prvu četvrtinu riješila u svoju korist rezultatom 14:19, ali su Ruskinje napravile sjajnu seriju i došle do vodstva polovinom druge četvrtine.

Od tog trenutka su Ruskinje bile u vodstvu, ali im naše košarkašice nisu dozvoljavale da se odlijepe. Prije svega je sjajno igrala debitantica u dresu naše selekcije Janquel Jones, inače rođena na Bahamima.

Bile su naše košarkašice konstatno "za petama" favorizovanim Ruskinjama, u četvrtoj četvrtini su nekoliko puta stizale do rezultatskog egala, a onda se budi i Marica Gajić i svojim vezanim poenima reprezentaciju BiH dovodi u vodstvo od 55:57, nešto više od sedam minuta prije kraja meča.

BiH je i u zadnjih pet minuta ušla pri vodstvu, 61:59, ali se Ruskinjama dozvoljavalo previše otvorenih šuteva, pa naše košarkašice nisu uspjele doći do nešto osjetnije predosti.

Čuvale su ipak naše košarkašice prednost i u posljednjih 90 sekundi ušle sa +3 prije svega zahvaljujući potezima Marice Gajić koja je preuzela odgovornost u zadnjoj dionici.

Vratile su se Ruskinje na -1 (66:67) tridesetak sekundi prije kraja, a onda Jones pogađa trojku za 70:66, ali Rusija vraća trojku devet sekundi do kraja za 70:69. 

Naše košarkace jako loše ubacuju loptu u igru nakon trojke domaćih, Rusija dobija napad, ali promašuje šut i BiH slavi veliku pobjedu.

Najefikasnija u našoj selekciji je bil Jones koja je ubacila 29 poena, ali i upisala double-dobule pošto je imala i 16 skokova. Marica Gajić je dodala 17 poena, dok je dvocifrena bila i Tamara Kapor sa 10 poena.

Kod Rusije se istakla Maria Vadeeva sa 18 poena i 11 skokova.

Kvalifikacije za EP, Grupa C:

Rusija - Bosna i Hercegovina 69:70 (14:19; 23:11; 15:19; 17:21)

Rusija: Levchenko 9, Shabanova, Shilova 6, Vadeeva 18, Zhedik 14, Anoikina 4, Komarova , Leshkovetseva, Logunova 6, Namok, Nizamova 6, Razheva 6.

BiH: Deura 6, Gajić 17, Jones 29, Kapor 10, Babić, A. Delić, N. Delić, Džebo, Džinić, Džombeta 3, Marković, Vrančić 5.

Top Komentari

MaxBavarac
to im je kazna sto su nam himnu skratili..eto vam ga naaaa..hahahahaaa
25 0
Samoiskreno
Ovako se gine za dres ugčedajtw se dzeko i pjanicu
20 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi