Slovenija pobijedila Hrvatsku u Draženovom domu, Srbija u ludoj utakmici dobila Latviju
Foto - FIBA

Kvalifikacije za SP

Slovenija pobijedila Hrvatsku u Draženovom domu, Srbija u ludoj utakmici dobila Latviju

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Slovenije pobijedila je večeras u Draženovom domu u Zagrebu selekciju Hrvatske sa 76:74 u 1. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.


Hrvatska bolje ulazi u ovaj meč. Domaća selekcija kontroliše rezultat tokom kompletne prve dionice, razlika je išla i do plu osam, a nakon deset minuta igre bilo je 19:16.

Domaći košarkaši imali su i maksimalnih plus 10 na otvaranju druge dionice (28:18) i činilo se kako su na pravom putu da dođu do pobjede.

Međutim, Slovenci odigravaju jako dobru završnicu prvog poluvremena, a trojkom Jake Blažića su prešli u vodstvo nakon prvog poluvremena rezultatom 41:39.

Nastavak očekivano donosi dosta čvrstu košarku sa obje strane, a Slovenija je ta koja je imala konstantno vodstvo u trećem periodu.

Imali su gosti i sedam poena prednosti u jednom trenutku, ali Hrvatska je ovaj put bolja u ključnim trenucima trećeg perioda nakon kojeg je domaća selekcija imala poen prednosti, 56:55.

Oglasi

Odluka o pobjedniku ovog meča pala je u posljednjim sekundama meča. Dosta grešaka viđeno je sa obje strane, a ključni trenutak desio se na 48 sekundi prije kraja.

Čebašek pogađa trojku uz dodatno slobodno bacanje i Slovenija odlazi na plus tri (72:69).

Dopustila je potom Slovenija Hrvatskoj da ostane u igri. Dozvolili su im tri napada zaredom, postignuti su poeni za 72:71, ali zatim Nikolić sa linije bacanja ponovo vraća na plus tri (74:71).

Bundović potom pravi faul u napadu i Slovenija je završila posao u ovom meču za važnu pobjedu na otvaranju kvalifikacija.

Klemen Prepelič predvodio je Sloveniju sa 16 poena, Blažić je ubacio 15, Murić 14, dok je kod Hrvatske Filip Bundović ubacio 16, a Roko Prkačin 15.

Srbija je u Beogradu pobijedila Latviju sa 101:100.

Meč u dvorani Aleksandar Nikolić riješen je 2.6 sekundi prije kraja kada je Marko Jagodić-Kuridža pogodio bacanja za pobjedu Srbije.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Ovaj duel je bio neizvjestan od prve do posljednje minute. Obje selekcije su imale svoje periode igre, a na kraju je Srbija imala više sreće i došla je do trijumfa.

Miloš Teodosić je sa 21 poenom predvodio domaće, Aleksa Avramović je dodao 17, dok je Lomazs sa 33 poena najefikasniji pojedinac meča.

Top Komentari

K79
@Ante pa sta je sad ovo opet majstore, sta se desava ?!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti