Statistika ne laže: Marjanović bolji od Curryja i Duranta!

Vjerovali ili ne

Statistika ne laže: Marjanović bolji od Curryja i Duranta!

Vjerovali ili ne, postoji jedan statistički parametar po kojem je srbijanski centar Boban Marjanović uspješniji od Stephena Curryja i Kevina Duranta.

Naime, takozvani PER (Player Efficiancy Rating) je statistika kojom se prati najbolje iskorišćena minutaža, a u tom segmentu nema niko uspješniji od bivšeg centra Crvene zvezde.

Boban Marjanović ne dobija veliku minutažu kod trenera Popovicha, ali svaki minut proveden na terenu maksimalno koristi.

Srbijanski gorostas prednjači na listi sa 32,8 poena, ispred Curryja (31,7) Duranta (29,5), Leonarda (29,4) i Holidayja (29.0).

PER je broj koji se dobija tako što se od pozitivnog učinka igrača oduzme njegov negativan učinak, što se na kraju pomnoži sa minutažom.

Marjanović ove sezone u prosjeku postiže 3,8 poena po utakmici, čemu dodaje 2,2 skoka i 0,2 asistencije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.