Stav UO KK "Bosna" Sarajevo po pitanju preustroja ABA lige

Oglasio se Upravni odbor

Stav UO KK "Bosna" Sarajevo po pitanju preustroja ABA lige

Košarkaški klub "Bosna-Royal" oglasio se po pitanju preustroja regionalne ABA lige i u nastavku donosimo zvanični stav Upravnog odbora sarajevskog kluba.

1. KK Bosna je jedan od osnivača ABA lige i firme ABA Sidro d.o.o. Ljubljana (kompanija za marketing sportskih aktivnosti - osnovana u Ljubljani 19. decembra 2000. godine) koja je zadužena za organizaciju takmičenja u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi.

2. Kao što se može vidjeti iz osnivačkih dokumenata firme ABA Sidro d.o.o. Ljubljana, KK Bosna Sarajevo posjeduje 20% vlasničkog udjela u firmi, te shodno tome mora biti uključena u sve procese promjene vlasničke strukture i bilo kakve druge aktivnosti koje se tiču reorganizacije same kompanije. Neki novi ugovori i izbacivanje KK Bosna iz vlasničke strukture iste, pravno su ništavni.

3. KK Bosna je apsolutno zainteresirana za postojanje regionalne košarkaške lige koja je priznata i u skladu sa svim pravilima FIBA. Naš interes je razvoj košarkaške igre u regionu, te očekuvanje, razvoj i unaprijeđivanje regionalne lige.

4. KK Bosna u potpunosti podržava stavove FIBA te košarkaškog saveza BiH.

5. Činjenica je da je trenutna situacija u KK Bosna složena, ali KK Bosna od 21.5.2015. ima novi upravni odbor koji ima vrlo ambiciozne planove i radi na vraćanju KK Bosna na organizacioni i sportski nivo koji je imala u prošlosti. Naš plan je da KK Bosna ponovno učestvuje u regionalnoj ligi u naredne 2-3 godine. Napominjemo da su i drugi klubovi učesnici ABA lige bili u sličnoj situaciji u bližoj i daljoj prošlosti, a što se može desiti bilo kome od učesnika, te da bi bilo kakva promjena na štetu KK Bosna koji je osnivač ABA lige, a koji je trenutno u nezavidnoj situaciji, bila bi nemoralna i nezakonita.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

6. Ovim putem obavještavamo sve zainteresirane stranke da je Upravni odbor KK Bosna odnio odluku kojom je angažiran advokat radi zastupanja naših vlasničkih prava, a po potrebi poduzet ćemo sve raspoložive pravne radnje u cilju zaštite interesa KK Bosna.

7. Vjerujemo da će se postići zadovoljavajući dogovor sa svim zainteresiranim strana koji će omogućiti uspješan rad i razvoj ABA lige u budućnosti. KK Bosna ostaje otvorena za dogovore unapređenja i funkcionisanja ABA lige i klupske košarke u našem regionu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.