Svi protiv Fenera

Počinje nova sezona Eurolige

Svi protiv Fenera

Nova sezona košarkaške Eurolige počeće sutra.

Šesnaest najboljih klubova starog kontinenta kreću u novi boj za košarkaški Mt.Blanc, na koji se u maju ove godine napokon uspio popeti istanbulski Fenerbahče. Turski klub i ove je godine u najužem krugu favorita za osvajanje ovog natjecanja. Sinan Erdem Arena više neće moći uživati u potezima Bogdana Bogdanovića i Ekpe Udoha, ali uprava najpopularnijeg turskog kluba nije sjedila prekriženih ruku i roster je ojačala etabliranim NBA centrom Jason Thompsonom, Brad Wanamakerom iz Darusafake, Markom Gudurićem iz Zvezde, a kao osigurač na vanjskim pozicijama doveden je i iskusni turski reprezentativac Sinan Guler koji će u dugoj sezoni sigurno dobiti svoju minutažu. Željko Obradović na raspolaganju opet ima mega momčad koju neće zadovoljiti ništa drugo nego obrana naslova prvaka Europe.

Barem na papiru, drugi favorit za najviši plasman bit će ponovno ekipa moskovskog CSKA. Ruski gigant ostao je bez najboljeg europskog playmakera Miloša Teodosića, ali kao zamjenu, Andrey Vatutin Itoudisu je doveo najbolju moguću zamjenu. Iz Philadelphije je u EL vratio Sergio Chacha Rodrigueza, najpopularniju bradu, bar što se tiče europskih parketa. Njegova zamjena bit će francuski reprezentativac Leo Westermann, bivši košarkaš Partizana, čovjek kojem je košarkaški život udahnuo naš izbornik, Dule Vujošević. Fenomenalno krilo Darusafake, Will Clyburn se iz ugodne istanbulske klime doselio u ledenu Moskvu, a sigurno će biti veliko pojačanje za klub Crvene armije. Kao društvo Kyle Hinesu pod obručima, doveden je robusni Otello Hunter iz Reala, pa će ulazak pod obruč vječitom  ruskom prvaku biti pravi mali izlet u nepoznato. Zbornaja komanda, uz starosjedioce De Coloa, Vorontsevicha, Khryapu, Fridzona i Antonova uistinu izgleda zastrašujuće.

Real Madrid uz bok je ovom bogatom dvojcu s europskog istoka. Hendikep će svakako biti izostanak Sergia Llulla čiji se povratak očekuje tek iduće godine, a na njegovo mjesto doveden je backup play New York Knicksa, Chasson Randle za kog u Madridu vjeruju da će dostojno zamijeniti sjajnog Sergia. Ognjen Kuzmić i Fabien Causeur se nalaze na spisku zvučnijih pojačanja, dok se najveća snaga Reala nazire u dvojcu okićenom europskim reprezentativnim zlatom, Luki Dončiću i Anthony Randolphu, te provjerenim Rudy Fernandezom, Jonasom Maciulisom, Jaycee Carollom, Gustavom Ayonom, Felipe Reyesom i Trey Thompkinsom. Roster za koji bi cilj trebao biti minimalno četvrtfinale...

Kvartet najveća 4 papirnata favorita završit ćemo s FC Barcelona Lassom koja iza sebe ima najlošiju sezonu u novijoj povijesti. Potpuno promijenjen roster u odnosu na prošlu sezonu, roster koji predvode Adam Hanga i Thomas Heuertel, te kojem su još pridodani Moermann (Baskonia), Sanders (Milano), Seraphin (Washington Wizards) uz trenera koji je prošle sezone s Baskonijom igrao najljepšu košarku u Euroligi, Alonsa Sita, jamac su da se prošla sezona neće ponoviti, a ambicije kluba iz Blaugrane su uz ovakva ulaganja, ponovno najviša.

Iza njih slijedi cijeli niz klubova koji se imaju pravo nadati plasmanu u četvrtfinale, dok ne bi trebalo čuditi da neki od klubova koji nisu apostrofirani kao glavni favoriti nađe svoje mjesto u samoj završnici, tj.Final Fouru koji će se krajem ove sezone igrati u Beogradu. U toj skupini su prije svih, Khimki s najskupljim košarkašem Europe i prvim strijelcem Eurobasketa Alexeyem Shvedom, te neuništivi grčki dvojac, Olympiakos i Panathinaikos. Tu se može još umiješati i sjajno posložena ekipa Valencije, te Perasovićev Efes koji je ipak malo slabiji nego proteklih sezona. Teške sezone su pred Crvenom Zvezdom i Brose Bambergom koji su možda i najviše oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu, iako Zvezda s imenima poput Rochestija, Feldinea i Antića ne izgleda tako, no po nama, pred trenerom Alempijevićem izuzetno je teška zadaća ponoviti prošlu godinu kada je Zvezdi za jednu utakmicu izmaklo četvrtfinale najelitnijeg europskog takmičenja. Velike nepoznanice su ekipe Žalgirisa i Maccabija koji je preuzeo bivši hrvatski izbornik Neven Spahija, Maccabija koji je uspio izgubiti čak i naslov prvaka Izraela. Ekipa Milana koju je Jasmin Repeša prošle sezone, sjajnom rosteru unatoč, doživjela potpuni krah, te u ovu sezonu sezonu ulazi s ambicijom tek da izbjegne to neslavno posljednje mjesto. Povratnik u talijansku košarku, Simone Pianingiani, koji je prije nekoliko godina radio čuda s ugaslim Montepaschijem iz Siene, pred sobom će imati taj, s obzirom na snagu protivnika, nimalo laki zadatak. Bilo kako bilo, pregršt sjajne košarke na europskim parketima ponovno je pred nama, veliki broj utakmica i sve ono što će košarkaške sladokusce, do mjeseca svibnja, činiti sretnima i zadovoljnima.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Parovi prvog kola : CSKA – Armani Olympia Milano, Brose Bamberg – Maccabi Fox Tel Aviv, Anadolu Efes – Real Madrid., FC Barcelona Lassa – Panathinaikos Atena, Olympiakos Piraeus – Baskonia, Žalgiris Kaunas – Crvena Zvezda, Unicaja – Fenerbahce Dogus, Khimki - Valencia 

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi