Tata Dončić se prisjeća Lukinog odlaska: "Samo ja znam kako mi je bilo..."

Saša Dončić za SportSport.ba

Tata Dončić se prisjeća Lukinog odlaska: "Samo ja znam kako mi je bilo..." · Intervju

E. Škorić

Luka Dončić je s 13 godina otišao u Madrid i njegov otac Saša kaže da je to bilo bolno u tom trenutku, ali vjerovao je u svog sina i nije želio da mu uskrati ono najbitnije - igranje košarke.

Kada je u septembru 2012. godine Luka spakovao stvari i krenuo put Madrida, teško je i pretpostaviti kako je bilo roditeljima. Saša, također bivši košarkaš, a danas trener, za SportSport.ba govori o Lukinim počecima i njegovom strelovitom usponu u samo nekoliko godina.

Podsjećamo, Dončić je bio prvak Evrope sa Slovenijom, prvak Evrope s Real Madridom, prvak Španije, osvajao je trofeje i brojne individualne nagrade, a naredne sezone igrat će u dresu Dallasa.

Kako je danas biti otac Luke Dončića? Sigurno imate puno poziva, obaveza...?

"Jako sam ponosan, ali u princuipu on treba da ima svoj život. Meni je drago što mu sve ide tako u životu, što pravi dobru karijeru, ali zauzet sam zbog svojih stvari. Meni život teče dalje normalno, bez obzira na sve što se dešava oko Luke".

Luka je u NBA ligi, to je donekle ostvarenje sna za njega? Koliko može sada u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu?

"Vrijeme će pokazati svoje, ali on je pokazao da se može suočiti s najtežim izazovima što se tiče košarke. Ne vjerujem da će pasti pod pritiskom. Dokazao je da ima puno potencijala. Može napraviti lijepu karijeru u NBA. Vidjet ćemo. Trebatr će mu malo vremena za prilagodbu, ali mlad je i to je njegova velika prednost".

Related image

Je li izabrao dobro kada je otišao u Dallas?

"Mislim da je Dallas u ovom trenutku najbolja opcija za mog sina. Prvo je Dirk tu, koliko znam on se ponudio da čuva leđa. U SAD-u su igrači iz Evrope dobrodošli, ali uvijek je dobro da imaju nekoga da im pomogne u početku".

Jeste li ranije očekivalo da će Luka tako brzo da postane zvijezda i da ostvari sve te uspjehe?

"Ekspresno se sve odvijalo, on raste iz godine u godinu, ali nisam baš očekivao to s 13 godina. Mada, znao sam da ima nešto u sebi. Vjerovao sam u njega. Ne bih ga tek tako poslao u Madrid da nisam".

Kako je bilo rastati se od sina?

"On je otišao u septembru 2012. godine, ali prije toga smo u februaru bili na nekom turniru. Tu se već vidjelo da on ima neku ambiciju. Pokazao je tu već viziju. Samo ja znam kako je meni bilo kada je otišao. Ali ne treba biti egoista. Dužni smo dati djeci podršku, ali ne mogu ga zbog sebe zadržati u Sloveniji i tjerati ga da je uz mene, moram ga pustiti da uspije. Teško je i na vikend ostati bez djeteta, a ovako je posebno teško, ali lakše je kada znam da je dobro i da sve ide u najboljem redu".

Je li Luka svjestan šta je sve napravio i kolika je zvijezda?

"On je još uvijek u srcu dijete. Još uvijek uživa u video igricama, voli da se zeza, voli te dječje gluposti kao i svi njegovi vršnjaci. Možda ne zna još ni šta je uradio, ali to je prednost. On uživa u košarci i mislim da je to najispravnije".

Paralelno s Lukinom, pratimo i karijeru Džanan Muse, takođe veliki košarkaški potencijal...

"Džanan Musa je potvrda da ovdje ima dosta dobrih igrača, samo im treba dati šansu. Musa će napraviti lijepu i dobru karijeru u NBA ligi. Sjećam se, kada je bio jedan košarkaški kamp u Zagrebu, gledao sam Musu koji je bio deset stepenica bolji od svih na kampu, a onda su odabrali tim koji treba da ide u Brooklyn na glavnu utakmicu i Muse nije bilo tu. Ta filozofija mi nije bila jasna. Džanan i Luka su prijatelji, čuju se i sada i vjerujem da će se još više družiti u SAD-u".

Image result for saša luka dončić

Košarka u BiH i generalno na ovim prostorima na izdisaju, ali unatoč svim poteškoćama talenta uvijek ima.

"Talenta imamo dosta, imamo i dobrih trenera, ali možda i malo pretjerujemo u svim tim problemima i kukanjima. Mi stalno pričamo o financijskim problemima u klubovima, ali to nekad ispadne dobro. Ako djetetu ne pružiš puno, onda on još više se bori da uspije. Još uvijejk imamo dobru proizvodnju na prstoru bivše Jugoslavije. Domaće lige bi mogle biti još jače, ali veći potencijali nažalost zbog para idu u strane klubove. To je uvijek bilo tako".

Za kraj, Lukini idoli? Ima ih više...

"Dražen Petrović, Jordan, Koe Bryant.... Sada mu je to LeBron James. Znate kako to ide, ali obožava ove velike košarkaške majstore".

Top Komentari

Rustempasa
luka doncic je ceto koji slusa baja mali knindzu i pjeva "da lete dzamije", odron od covjeka
14 15
Arnel925
Ko jebe ovu izdajicu
6 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti