Turkoglu 'opleo' po Kanteru: Znamo mi dobro čega se on plaši u Londonu...

Centar New Yorka ne smije u Veliku Britaniju

Turkoglu 'opleo' po Kanteru: Znamo mi dobro čega se on plaši u Londonu...

Košarkaš New York Knicksa Enes Kanter neće sa ekipom putovati u London gdje će njegov tim odigrati meč protiv Washington Wizardsa 17. januara.

Ovaj 26-godišnji centar se plaši za sigurnost u Evropi i smatra da bi ga turski tajni agenti mogli ubiti, jer je on otvoreni kritičar turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Nažalost ne idem u London jer se plašim te budale, turskog predsjednika. Postoji mogućnost da me ubiju tamo. Zato sam razgovarao sa čelnicima Knicksa i ne idem u London", rekao je Kanter, koji je otvoreno pružio podršku Fethullahu Gulenu.

Kanter se plaši da bi mogao biti i uhapšen, a komentar na novonastalu situaciju dao je i predsjednik Košarkaškog saveza Turske Hidayet Turkoglu.

"Zabrinuto sam primio vijesti o tome da košarkaš New York Knicksa Enes Kanter neće putovati u London zbog straha za sopstvenu bezbjednost. Kanter je član terorističke organizacije Fethullaha Gulena i jasno je da on ne želi da ode u Veliku Britaniju zbog toga što će imati problema sa vizom, a ne zbog potencijalnog atentata. Takve izjave samo su dio strategije kaljanja ugleda Turske, kao i pokušaji skretanja pažnje na sebe. Kanter je na taj način napao i britanske bezbjednosne službe u pokušajima da pogorša odnose Turske i Velike Britanije. Očigledno je da su njegove izjave iracionalne i da prkose istini", izjavio je Turkoglu.

Podsjetimo, Kanter je i ranije bio u nemilosti turskih vlasti a 2017. godine, kada mu je oduzet turski pasoš, morao je provesti neko vrijeme na aerodromu u Rumuniji bez isprava.

Zbog političkog angažmana, Kanterova porodica je objavila da ga se odriče, a on se nekoliko puta opisivao kao "neko ko nema svoju državu".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti