U NBA stiže centar kakav nije viđen 41 godinu, ali problem je što "losa na stazi" niko neće...

Nova zvijezda ili?

U NBA stiže centar kakav nije viđen 41 godinu, ali problem je što "losa na stazi" niko neće...

Edmir Škorić

Iako je prestižnu nagradu John R. Wooden zaradio dvaput zaredom, Zach Edey ne kotira najbolje pred ovogodišnji draft.

Zach Edey oprašta se od NCAA, ispisujući historiju univerzitetske košarke u Sjedinjenim Državama. Kolosalni centar od 2,24 m i 21-godišnjak iz Purduea osvojio je svoju drugu uzastopnu nagradu John R. Wooden (nagrada koja kruni najboljeg univerzitestkog igrača godine). Prvi igrač koji je to uspio u više od 40 godina (posljednji je bio Ralph Sampson s Virginijom 1983.).

Ostali legendarni dobitnici nagrade John R. Wooden bili su Larry Bird (79), Ralph Sampson (82, 83), Michael Jordan (84), Tim Duncan (97), Kevin Durant (07), Candace Parker (07;, 08). ), Maya Moore (09,11), Breanna Stewart (15, 16) ili Caitlin Clark.

Zach Edey je također uzastopno proglašen AP-ovim igračem godine. Posljednji koji je to uspio bio je također Ralph Sampson, legendarni član 'Twin Towersa' Houston Rocketsa uz Olajuwona.

"Zach Edey je konj. On je los na stazi. Zach nema gluposti koje ima puno mladih momaka koji se regrutuju; on to nema. On ide igrati i želi zaraditi ono što dobiva". Ovako je trener Purduea Matt Painter definirao Zacha Edeya.

Oglasi

Unatoč sjajnim brojkama u NCAA, Zach Edey izaziva sumnje pred NBA draft. Predviđanja su da bi mogao biti izabran tek na kraju prve ili na početku druge runde.

U posljednjoj sezoni u NCAA statistika mu je bila 25 poena, 12,2 skoka i 2,2 blokade prosječno po utakmici. Tokom 'martovskog ludila' njegova je statistika porasla na 29,5 poena (64,1% šut iz igre) i 14,5 skokova po utakmici.

Kako se Zach Edey počeo baviti košarkom?

Zach Edey, koji je počeo igrati lacrosse, fudbal, tenis, hokej na ledu i bejzbol prije nego što je prešao na košarku u dobi od 12 godina nakon što ga je otkrio Vidal Massiah, ostavio je iza sebe oštre kritike poput "samo je visok" ili "da nije visok samo bi prodavao hamburgere".

"Došao je kući uzbuđen. Rekao je: 'To je bilo tako zabavno'. A ja sam rekla: 'Šta si učinio?' "Bio je jako uzbuđen. Rekao je, 'Imamo samoubojstva (košarkaška vježba'. A ja sam rekla, 'Bože, misliš li da je ovo smiješno?'", majka Zacha Edeya prisjeća se njegovih početaka u košarci u intervjuu koji je prenio cbc.ca.

Zachova majka je objasnila da "mislim da mu je bejzbol izoštrio um. Otac mu je govorio da je jedina važna igra sljedeći bacač i da zaboravi sve što se prethodno dogodilo.

Iako se u njegove košarkaške kvalitete sumnja i neki mu u NBA ligi ne vjeruju, bit će interesantno vidjeti šta će ovaj div napraviti, a sigurno je da će Amerikanci budno pratiti svaki njegov naredni potez.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti