Zašto je Michael Jordan odlučio broj 23 zamijeniti brojem 45?

Nosio ga je kratko vrijeme

Zašto je Michael Jordan odlučio broj 23 zamijeniti brojem 45?

Edmir Škorić

Nakon što su Chicago Bullsi osvojili svoje treće uzastopno prvenstvo 1993. godine, u životu Michaela Jordana dogodio se vrtlog događaja.

Njegov otac James Jordan tragično je ubijen u julu 1993. godine, a tri mjeseca kasnije MJ je šokirao svijet kad je najavio povlačenje iz NBA, navodeći svoj nedostatak motivacije i očevu smrt kao razloge zašto je želio promjenu.

Jordan je potom proveo narednih godinu i pol dana pokušavajući igrati bejzbol i to kao član Birmingham Baronsa, Double-A podružnice Chicago White Soxa.

Legenda Bullsa na kraju je dobila potrebu da se vrati u NBA i to je učinila 19. marta 1995. godine. Međutim, vratio se, ali bez broja 23 koji je postao sinonim za njegovo ime. Umjesto toga, Jordan je nosio broj 45. U nadolazećoj epizodi "Posljednjeg plesa", koja se emitira u nedjelju (večeras), Jordan objašnjava zašto.

"Nisam htio ponovo uzeti broj 23 jer sam znao da moj otac nije tu da me gleda i osjećao sam da je to novi početak", rekao je Jordan, pa dodao: "Osim toga, 45 mi je bio prvi broj kada sam igrao u srednjoj školi".

Dok su se te večeri navijači hitili ka dvorani u Indianapolisu, pokušavajući da ugledaju Air Jordana prvi put otkako je 1993. uhvatio svoj treći šampionski trofej, Jordan se suočio s bukom emocija. Ovo je bio prvi meč koji je odigrao bez oca, a bila je to i njegova prva utakmica nakon ranog odlaska u penziju.

"Bio sam nervozan jer dugo nisam igrao takmičarski meč, a jednostavno sam se osjećao napušteno jer mog oca nije bilo. Sve je nekako bilo drugačije", rekao je Jordan.

Na kraju je te večeri ubacio 19 poena u porazu od Indiane, ali je devet dana kasnije ubacio 55 poena u Madison Square Gardenu. Bio je to njegov potpuni povratak u formu. Nastavio je da torpedira koš rivla sve do polufinala i okršaja s Orlando Magicom.

Prvi meč Orlando je dobio, no s povratkom broja 23 vratila se i magija. Odgovorio je u narednom meču sa 38 poena, ali su Bullsi kažnjeni s 25.000 dolara jer je Jordan promijenio broj bez da je obaviještena NBA liga. Osim toga, Jordan je morao da plati 5.000 dolara jer je jedini obukao bijele tenisice dok su ostali igrači nosili crne. Iako je prosječno ubacivao 31 poen po meču u polufinalnoj seriji, Orlando je slavio u šest utakmica i prošao u finale.

Taj gubitak od Orlanda poslužio je kao gorivo da se MJ vrati još bolji. Činjenica da je čak mogao igrati na nivou na kojem je nastupao nakon što je godinu i po dana igrao bejzbol, samo je još jedan dokaz vrijedne etike i čistog talenta koji je Jordan posjedovao.

Jordan je osvojio šest naslova NBA lige i šest puta je bio MVP finala, te pet puta MVP lige, a čak 14 puta u All-Star momčadi i tri puta MVP All-Star mečeva. To je tek jedan dio onoga što je uradio neponovljivi Air Jordan u velikoj karijeri.

Top Komentari

Austinpowers
zakasnili ste s ovom objavom jedno 25 godina ja mislim
2 0
dinass
2 olimpiska zlata ste zaboravili kao i NCAA titulu i MVP
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi