Ljubav djevojke dovela ga do junaka nacije: Roditelji ga razočarali, sa bratom ne priča
FOTO: FIBA

Životna priča nacionalnog junaka

Ljubav djevojke dovela ga do junaka nacije: Roditelji ga razočarali, sa bratom ne priča

H. Zilić

Velika takmičenja stvaraju velike junake u sportu, a zapravo je to šlag na tortu njihovih nevjerovatnih životnih priča.

Poljska je dobila svog junaka, a riječ je o košarkašu Mateuszu Ponitki (28) koji je srušio aktuelne prvake Evrope selekciju Slovenije u utkamici karijere koju je okončao sa 26 poena, 16 skokova i deset asistencije i Poljsku uveo u polufinale Eurobasketa.

Ponitka je postao junak, ali iza sebe ima nevjerovatnu životnu priču, pomalo filmsku, ali priču gdje je iskrena ljubav dovela do titule nacionalnog junaka.

Od djetinstva, Mateusz je imao porodičnih problema, koja su eskalirala žestokom svađom sa bratom Marcleom.

Mateuzs je je javno rekao da neće biti dio reprezentacije Poljske ako njegov brat Marcel bude tu. Tako je selektora Miličića stavio na muke, na kraju je Mateuzs krenuo put Eurobasketa.

Cijela drama je počela kada je Mateuzs imao 19 godina. Roditelji su često vrijeđali Mateuzsa, a pored toga vrijeđali su i njegovu tadašnju djevojku, a danas supurugu. U cijeloj drami pridružio se brat Marcel koji je stao na stranu roditelja.

Oglasi

A onda je Mateuzs priznao da je dobio ultimatum koji ga je očvrsnuo kao čovjeka i riječi koje neće nikada zaboraviti

"Dobio sam ultimatum od roditelja: "Ili oni ili moja žena". Izabrao sam ljubav i osobu koja brine o meni svaki dan posljednjih deset godina", rekao je Mateuzs.

U svojoj djeojvci, kasnije supruzi pronašao je najveću žvitonu snagu koja ga je odvojila od porodičnih problema, učinila jačim čovjekom, a i pomogla da napravi sjajnu karijeru. Ne krije da je supruga i dan danas najveća podrška nakon svake utakmice, svakog treninga, a roditelje spomene iz nekog poštovanja, dok sa bratom još uvijek ne priča.

"Kad mu je bila potrevna moja pomoć, uključujući i finansijsku, nikad ga nisam odbio. U ovom trenutku ne postoji način da se okonča sukob i ne mogu da zamislim da igram s njim u istom timu. Ako selektor bude smatrao da je bolji izbor Marcel neog ja, bez problema se povlačim", rekao je Mateusz za svog brata.

Nevjerovatna životna drama čovjeka koji je Poljsku nakon pet decnija doveo do borbe za medalju na Eurobasketu.

Ljubav djevojke, supruge ojačala ga je u svakom smislu, roditeljima kako kaže progleda nekad kroz prste jer ipak su roditelji, a brat... e, tu Mateusz ne želi puno pričati. Kako ističe na parketu najbolje priča.

Postao je junak nacije i ostvario dječački san svakog mladog sportiste.

Top Komentari

Ibro
Svugdje u svijetu ima porodicni tuča. Da Bog sacuva
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi