Abramovich prešutio dio istine: Podržao je proizvodnju ruskih tenkova, a novac će ići i za Rusiju!?

Engleski mediji otkrivaju

Abramovich prešutio dio istine: Podržao je proizvodnju ruskih tenkova, a novac će ići i za Rusiju!?

Eldar Ganibegović

Ruski milijarder Roman Abramovich odlučio je da proda Chelsea.

Ta odluka došla je nakon invazije Rusije na Ukrajinu, a vjerovatno od straha da će mu Britanci blokirati račune nakon što su mu zabranili da živi u toj zemlji.

"U aktualnoj situaciji, odlučio sam prodati klub jer vjerujem kako je to u njegovom najboljem interesu, kako navijača tako i zaposlenika te sponzora", najavio je Abramovich dodavši kako je svojim suradnicima naložio stvaranje humanitarne fondacije kojoj će pripasti sav prihod od prodaje.

"Fondacija će se brinuti za sve žrtve rata u Ukrajini. To uključuje pružanje hitne i trenutačne pomoći kao i podršku dugotrajnom radu na oporavku", dodao je 55-godišnji metalurški magnat.

Kako se pokazalo, Rus u svojoj izjavi nije napisao cijelu istinu. Prema The Guardianu, sredstva koja je Abramovich unaprijed podijelio neće ići samo Ukrajini i njezinim građanima, već i svim žrtvama rata. Tako raste vjerovatnoća da će on subvencionirati i ruske vojnike koji su stradali tijekom rata, kao i njihove obitelji.

Iako se ne zna kako će novac biti raspoređen, osoba uključena u prodaju kluba potvrdila je za dnevnik da novac neće ići samo u Ukrajinu, kako stoji u samom saopštenju. Također nije poznato koliko će novca od prodaje Chelseaja otići u fond niti je jasno kako će se neto prihod odbiti od transakcije.

Ekskluzivne novosti plasirao je i Daily Mail. Prema ovom izvoru, tvrtka u kojoj je Abramovich imao 28,64 posto dionica, bavila se, između ostalog, i proizvodnjom čelika za tenkove koji su u Ukrajinu počeli ulaziti 24. februara.

Tvrtka Evraz, trebala bi se koristiti kao dokaz u slučaju u kojem će Britanci htjeti dokazati Abramovicheve veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskom agresijom na Ukrajinu. Dnevnik također tvrdi da je Abramovich prodao svoje udjele u tvrtki osam dana prije početka invazije na Ukrajinu, što će zakomplikovati stvari u ovom slučaju.

Kada je u pitanju sama prodaja Chelseaja, dosta je bogataša koji bi rado kupili tim sa Stamford Bridgea, a trenutno je prvi kandidat američki milijarder Todd Boehly (46).

Ovaj 46-godišnjak težak je oko četiri milijarde funti i spreman je ući u klub s još nekoliko investitora. Ipak, ponuda od tri milijarde dolara, koliko je nudio 2019. godine neće biti ista i ona će iznositi vjerovatno oko dvije milijarde.

Top Komentari

Baboisback
Ganibegovicu,****m ti OBITELJ. Jel se tako kaze u Sarajevu???? Familija ....stoko Porodica
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti