Očitao lekciju Ancelottiju, sada je učesnik krvavog rata: Pobijedit ćemo i opet ću biti trener

Yuriy Vernydub pomaže svojoj Ukrajini

Očitao lekciju Ancelottiju, sada je učesnik krvavog rata: Pobijedit ćemo i opet ću biti trener

Edmir Škorić

Koliko život može da bude nepredvidiv, najbolje je na svojoj koži osjetio ukrajinski trener Yuriy Vernydub.

Vernydub je prije otprilike pola godine sa malim Sheriffom iz Tiraspola, prvakom Moldavije, napravio senzaciju godine, pobijedivši Real Madrid na Santiago Bernabeu. Za ukrajinskog trenera je ta pobjeda nešto najveće u karijeri, ali ni slutio nije da će nepunih pola godine kasnije biti u rovu s puškom u rukama.

Kada je krenuo rat u Ukrajini, čiju teritoriju je napala ruska vojska, Vernydub nije dugo razmišljao. Napustio je Moldaviju i prijavio se u ukrajinsku vojsku kako bi pomogao svom narodu u odbrani od ruskog agresora.

VIjest je saznao 24. februara, kada ga je nazvao sin da u 4:30 ujutro kako bi mu saopštio da su ih anpali Rusi.

"Tada sam znao da ću se vratiti u Ukrajinu da se borim. Krenuo sam u subotu ujutro u Ukrajinu, trebalo mi je 11 sati da od Tiraspola stignem do svog doma. Ne mogu reći da je bilo teško. Kada sam se vratio kući, vidio sam mnogo jakih muškaraca koji odlaze iz zemlje. Ako se vrate, bit ću sretan. Razumijem da su otišli sa svojim porodicama u druge zemlje. Mnogo muškaraca je iz naše regije otišlo, tada sam shvatio da ja ne mogu da uradim isto to. Rekao sam sebi da ću uzeti pušku i braniti svoje. Ostao sam snažan zahvaljujući tome što me moja supruga podržavala. Poznaje moj karakter. Kada nešto odlučim, više se ne mijenjam", rekao je za BBC u petak Vernydub.

On je kao mlad služio vojsku, ističe da se ne boji i da je spreman za rat.

Oglasi

"Dvije godine učili smo teoriju, a onda smo naučili da rukujemo oružjem, ali to je bilo tako davno. Ne mogu reći da imam problem s korištenjem vatrenog oružja, znam ga koristiti", dodao je.

Kaže kako je naišao na pozitivne momke koji su zajedno s njim u vojsci Ukrajine.

"Ovdje je sve ludo u pozitivnom smislu. Super je što sam dio njih. Ovdje postoje različiti karakteri, ali svi smo ujedinjeni i motivisani, i to kako motivisani... Lijepo je i što se mnogo ljudi htjelo slikati sa mnom", dodao je.

"Razmišljanje o nogometu me motivira"

"Nemam pravo otkrivati kakva je moja uloga u vojsci. Svake minute smo spremni ići tamo gdje nam kažu. Još nisam koristio oružje, ali sam spreman, uvijek. Ne sumnjam u to da će Ukrajina pobijediti u ovom ratu. Ne mogu misliti ni na što drugo. Siguran sam u to. Vidio sam ova tragedija nas ujedinjuje kao naciju", ističe.

"Mislim da je zahtjeve Rusije nemoguće ispuniti", dodaje Yuriy Vernydub, koji ističe da puno poštuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, te da ne razumije Ruse koji nisu protiv Vladimira Putina i njegovog režima koji je doveo do krvavog rata.

Vernydub je priznao da uvijek razmišlja o nogometu, unatoč svim nevoljama koje su zadesile njega i njegove zemljake.

"Posljednjih sedmica igrači su me stalno pitali zašto sam tužan cijelo vrijeme. Stalno sam govorio da je sve u redu, ali uskoro će se nešto dogoditi. Nastavili su me tješiti i govoriti da neće, ali osjetio sam nešto. Razmišljanje o nogometu me motivira. Nogomet je moj život. Nadam se da ovaj rat neće dugo trajati. Pobijedit ćemo i vratit ću se svom voljenom poslu", zaključio je Ukrajinac pun samopouzdanja.

Top Komentari

Zulfikar
Kad se sjetim nase TO BiH i onih plavih kombinezona I rucno radjenih uniformi od šatorskih krila.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi