'Čelični čovjek' NBA lige počeo i završio karijeru kao djevac: "Znatiželjan sam, ali ne dovoljno"
(AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Legendarni Green

'Čelični čovjek' NBA lige počeo i završio karijeru kao djevac: "Znatiželjan sam, ali ne dovoljno"

M. Šljivak

NBA zvijezde poznate su po tome što oko sebe imaju ogroman broj žena i rijetki od njih su vjerni ženama s kojim su u vezama. Međutim, izuzetak je bio legendarni 'Čelični čovjek' AC Green koji je zbog vjere od 1985. do 2001. godine ostao djevac i nije spavao sa ženama.

AC Green je svojevremeno bio jedna od najboljih 'četvorki' NBA lige. Čelični čovjek, što mu je bio nadimak igrao je odličnu košarku sredinom 80-ih i tokom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Međutim, pored izuzetnih košarkaških sposobnosti Green je ostao upamćen po tome što je odbijao spavati sa ženama prije braka. Dok su njegove kolege mijenjale po nekoliko žena za noć, Green se zbog vjere držao celibata.

Pokušavali su ga saigrači nagovoriti da ima odnose. Ipak, 'Iron Man' nije odustao.

"Znatiželjan sam da znam više o seksu, ali ne baš toliko znatiželjan da prekršim svoj zavjet. Ako je Bog i to stvorio, to mora da je dobro, ali sve se dešava u pravom trenutku, odnosno konzumiranjem braka. Ako ću živjeti po božjim zapovijedima, onda nema izuzetaka", rekao je AC Green davne 1997. godine.

Oglasi

Pet godina kasnije nakon što se oženio i ističe da je vrijedilo čekati i da nije pogriješio što je djevojke iz sobe tjerao glasnim molitvama.

"Definitivno je vrijedilo čekati. Kada oženiš pravu osobu onda ne žališ za onim što je prošlo. Sada se samo smijem", rekao je tada AC Green.

Čuveni košarkaš je u NBA ligu stigao kao 23. pik drafta 1985. godine. Odabrali su ga Los Angles lakersi s kojima je tokom karijere uzeo tri naslova NBA prvaka.

Igrao je još za Phoenix Sunse, Dallas Maverickse i Miami Heat, gdje je 2001. godine završio karijeru u kojoj je upisao i jedan All Star nastup.

Green je bogatu profesionalnu karijeru okončao s prosjecima od 9.6 poena i 7.4 skokova po utakmici, a nadimak 'Iron Man' ili 'Čelični čovjek' dobio je zbog činjenice da je u karijeri propustio samo tri utakmice.

Odigrao je 1278 utakmica od ukupno 1281 koliko je mogao, a nastupio je u 1192 uzastopna meča.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije