Priča o Hakimiju i prebacivanju imovine na majku je velika laž?!

Krenulo je sve od nepouzdanog izvora

Priča o Hakimiju i prebacivanju imovine na majku je velika laž?!

Edmir Škorić

Prije desetak dana svjetskim medijima proširila se vijest o tome kako je Achraf Hakimi svoje bogatstvo prepisao na majku i da je tako prevario bivšu suprugu Hibu Abouk, koja je planirala da dobije polovinu njegove imovine, no ima li istine u tome?

Ova informacija, koju je objavio i SportSport.ba, ispostavila se neprovjerenom, a čini se i netačnom. Počelo je sve od ne baš pouzdanog izvora First Mag na Twitteru, a ubzro se vijest proširila na druge medije. Objavila je tekst i popularna Marca, da bi potom dospjela i na stranici Fox Newsa, američkog TV kanala kojeg inače gleda 94 miliona ljudi.

Ubrzo je vijest o tome postala udarna u svijetu, pa se oglasila i sama majka marokanskog nogometaša, Saida Mouh.

“Achraf me nije obavijestio o prijenosu svog bogatstva i ako nešto poduzima, to je samo da zaštiti sebe. Ne znam ništa o tome, ali u čemu je problem ako je to istina? Ako to ne učini, neće se moći te djevojke, rekla je navodno Saida u intervjuu za marokansko izdanje Gouda.

Profesor sa univerziteta u Parizu Omar El-Adlouni smatra da je vijest lažna i da nije moguće da je Achraf sve prepisao na majku kako bi uskratio podjelu bogatstva sa sada već bivšom suprugom.

"Supružnici ne mogu prenositi imovinu na treće osobe kako bi izbjegli podjelu imovine u slučaju razvoda jer se to smatra kaznenim djelom. U skladu sa bračnim zakonima u većini evropskih zemalja, uključujući Francusku, Španiju, Njemačku i Italiju, gdje Hakimi živi zadnjih 10 godina, sve što je jedan od supružnika stekao tokom braka podliježe diobi u slučaju razvoda".

Oglasi

“Da je Hakimi doista odlučio prenijeti imovinu na svoju majku prije razvoda, onda bi bio dužan o tome obavijestiti suprugu. Pritom bi platio do 45% poreza - značajan iznos, s obzirom na njegovo stanje. Da je nakon razvoda odlučio prebaciti sredstva, bio bi osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 75.000 eura”, dodaje El-Adlouni.

Francuski novinar i političar Gilles Verdes također ne vjeruje u ono što su brojni mediji objavili: "Ovo je lažnjak - ovo je nemoguće zamisliti ni u Španiji, ni u Maroku, ni u Francuskoj."

Koliko Hakimi zarađuje?

Prema ugovoru s PSG-om Hakimi zarađuje 13,7 miliona eura godišnje. Općenito stanje marokanskog defanzivca procjenjuje se na 22,3 miliona eura, ali jasno je da je nemoguće imati tačan uvid u njegovo financijsko stanje.

Oglasi

Šta se zna o Hakimijevim roditeljima?

Achraf je rođen u porodici marokanskih migranata u Getafeu, predgrađu Madrida. Majka je domaćica, otac je trgovao na ulici. Zanimljivo, majci se nimalo nije svidjela djetetova strast prema nogometu: sina je pokušavala poslati na judo, zatim na plivanje, ali bezuspješno. Dječaka je zanimao samo nogomet i to je na kraju ispalo najbolje za sve.

Godine 2018. Hakimi je govorio o zahvalnosti svojim roditeljima: “Dolazimo iz skromne porodice koja se borila da zaradi za život. Danas se za njih borim svaki dan. Žrtvovali su se za mene. Mojoj su braći uskratili mnoge stvari kako bih ja uspio".

Tokom fantastičnog Svjetskog prvenstva 2022. za Maroko u Kataru, majka Saida Mouh uvijek je bila uz svog sina.

Prije nekoliko sedmica Hakimi se našao u centru skandala nakon što ga je jedna djevojka optužila za silovanje, a ubrzo nakon toga postalo je jasno da stvari između njega i njegove supruge Hibe baš i ne funkcionišu. Poznata španska glumica odlučila je da se razvede od igrača PSG-a, ali i da putem suda traži pola njegove bračne stečevine.

 Hakimi i njegova sada već bivša supruga zajedno imaju dvoje djece i sada im preostaje da se dogovore oko skrbništva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi