Buntovnik, junak, prevarant i - Bog

Film o Diegu Maradoni

Buntovnik, junak, prevarant i - Bog

Edmir Škorić

Diego Maradona je vjerojatno najzvučniji lik u povijesti nogometa.

Neupitno je jedan od najvećih nogometaša svih vremena, a mnogi su mu epitet 'najveći' dodijelili isključivo zbog titule prvaka svijeta s Argentinom 1986. godine, a u naredne dvije je bio prvak Italije s Napolijem, osvajao i Kup Italije, UEFA kup...

Uz sva ta nevjerovatna postignuća, pratile su ga brojne kontroverze tokom cijele karijere. Postigao je najzloglasniji gol u povijesti nogometa 1986. godine protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu. "Božja ruka" prati ga cijelog života. Postao je i ovisnik o alkoholu, lakim ženama i drogama, a 1994. je suspendovan na 15 mjeseci nakon što ej pao na testu na drogu.

Maradonin život bio je podjednako kontroverzan od umirovljenja. Gotovo da je umro 2004. godine nakon teškog srčanog udara, jer mu se težina balansirala izvan kontrole. Preživio je, vratio se u život i 2008. postao selektor Argentine, koju je vodio do 2010. godine, a i kasnije je dobijao šansu na klupi svog nacionalnog tima.

U filmu režisera Asifa Kapadije "Diego Maradona" opisan je život Malog zelenog i zasluženo je ovaj dokumentarac dobio izuzetno pozitivne kritike filmskih kritičara. Zanimljivo da je snimljen od 500 sati nikad viđenih ličnih snimaka Diega Maradone.

Sadržaj filma:

Dana 5. jula 1984. godine, Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Evropi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo on je postao zatočenikom grada. Treći film iza Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe koja nam je donijela filmove „Senna“ i „Amy“.

Buntovnik, junak, prevarant i - Bog

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi