I kamen bi zaplakao: Srceparajući video zgrade ispod koje je i dalje zatrpan poznati fudbaler

Bio kod saigrača tu noć, pa otišao kući

I kamen bi zaplakao: Srceparajući video zgrade ispod koje je i dalje zatrpan poznati fudbaler

Endin Čaušević

Cijeli svijet već danima prati dešavanja u Turskoj i Siriji koju su u ponedjeljak pogodila dva razorna zemljotresa. Broj stradalih premašio je 25.000, a spasioci koji su stigli iz mnogih zemalja i dalje tragaju za onima koji su pod ruševinama. Jedan od njih je i fudbaler Christian Atsu koji nije i dalje pronađen, a slike zgrade u kojoj je živio lome srca.

Jugoistok Turske i sjever Sirije pogodila su dva razorna zemljotresa u ponedjeljak jačine čak 7.8 i 7.7 stepni po Richteru. Prvi zemljotres je probudio sve, a od nevjerovatne jačine porušen je veliki broj zgrada i kuća širom tog područja.

Jedan od gradova koji je najteže pogođen je Hatay koji se nalazi blizu granice sa Sirijom. Već danima iz cijelog svijeta stižu spasioci koji pomažu da se pronađu svi oni koji su i dalje pod ruševinama.

Broj stradalih premašio je 25.000, ali srećoj i dalje ima onih koji su živi iako su već preko pet dana zatrpani pod ruševinama. Među nestalima je još uvijek i Atsu za kojeg je prije par dana objavljeno da je pronađen, ali nažalost ispostavilo se da to nije tačno.

Atsu je inače igrač Hatayspora i noć prije zemljotresa je bio junak svog kluba jer je dao gol za pobjedu protiv Kasimpase. No, samo nekoliko sati kasnije nestao je u razornom zemljotresu i još uvijek ga pokušavaju pronaći.

Turski mediji objavili su da je Atsu u jednom neboderu živio na devetom spratu, ali nažalost ta zgrada se srušila prilikom prvog zemljotresa i mnogi su i dalje pod ruševinama, te se ne zna ima li iko ko je preživio.

Oglasi

Među nestalima u toj zgradi je i Atsu za kojim se traga već danima. Danas se pojavio i video srušene zgrade u kojoj je živio fudbaler Hatayspora, a scene koje se tu dešavaju zaista su srceparajuće.

Spasioci pokušavaju doći do onih koji su i dalje pod ruševinama i svi se nadaju da će barem neko biti živ. I porodica Christiana Atsua pomno prati sva dešavanja i mole se da on bude pronađen živ iako su šanse za to iz sata u sat sve manje.

O Atsuu je pričao i njegov saigrač iz Hatayspora, Samuel Adekubge, koji je otkrio da su Atsu i još pojedini saigrači bili kod njega u stanu nakon utakmice, te da su otišli svojim domovima malo prije zemljotresa.

"Igrali smo te noći i saigrači su bili kod mene na druženju jer obično to radimo nakon utakmica. Otišli su svojim domovima, a kada sam završio s čišćenjem stana sjeo sam i osjetio kako se tresem. Mislio sam da imam napad panike, ali sam vidio kako suđe u kuhinji pada, srušio se i TV u dnevnoj gdje sam sjedio. Istrčao sam van kuće, svi su iz komšiluka već bili na ulici. Vidio sam pukotine na putu, bio sam u panici. Čuo se stalni vrisak ljudi koji su tražili one koji nedostaju. Vidoo sam odmah katastrofu, srušene zgrade i ljude koji vrište", rekao je Adekubge.

Oglasi

Pored Atsua još uvijek nije pronađen ni sportski direktor ovog kluba Taner Savut za kojim također spasioci tragaju jer se i zgrada gdje je on živio s porodicom srušila.

Prvenstvo u Turskoj je prekinuto i nije poznato na koji način će se nastaviti. Klubovi Hatayspor i Gaziantep već su najavili istupanje iz lige jer nisu u stanju trenutno da se fokusiraju na fudbal.

Čelnici turske Superlige ponudili su im opciju da treniraju u kampovima reprezentacije i budu blizu Istanbula, ali su oni to odbili. Liga je suspendovana na mjesec dana, te sada nema informacija kada će i da li će uopšte biti nastavljena.

Christian Atsu je poznato lice svjetskog fudbala. Imao je zaista fenomenalnu karijeru u kojoj je igrao za Porto, Chelsea, Newcastle, Everton... U Hatayspor stigao je pred početak ove sezone i prvi gol za ovaj klub zabio je upravo noć prije zemljotresa u pobjedi protiv Kasimpase (1:0). Svi se nadaju da to neće biti zadnji gol u njegovom životu i da će ga pronaći živog.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi