Danas definitivna odluka o Olimpijskim igrama u Tokiju

Mnoge će stvari biti jasnije

Danas definitivna odluka o Olimpijskim igrama u Tokiju

S. Grebović

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i lokalni organizatori pokušavaju da "pojednostave" Olimpijske igre u Tokiju, uz cilj da se uštedi novac u organizaciji jednih od najskupljih Igara ikada.

Očekuje se da će Izvršni odbor krovne olimpijske kuće već danas razmotriti planirane rezove, koji obuhvataju 50 promjena, ali ne i promjenu broja takmičara i sportova.

Očekuje se da će na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju nastupiti 15.400 sportista i da niti jedan sport neće biti izostavljen iz kalendara samog takmičenja.

Također, ne bi trebalo da bude izmjena ni za ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, štafetu olimpijske baklje, borilišta i susjedna područja.

Neki od predloženih rezova uključuju i manji broj ukrasnih banera, smanjenje broja delegacija za 10 do 15 odsto, manje šatl autobusa i ugostiteljskih područja, obustavu proizvodnje maskote takmičenja i otkazivanje dobrodošlice reprezentacija.

Olimpijske igre trebalo je da se održe ovog ljeta, ali su si one kao i mnogi drugi događaji pomerene za godinu dana zbog pandemije koja je 'o jadu' zabavila čitavu zemaljsku kuglu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi