Srni geografija nije jača strana, no zašto je Mario Stanić šutio na pripajanje bh. gradova Hrvatskoj

Skandalozna izjava nekadašnjeg kapitena Vatrenih

Srni geografija nije jača strana, no zašto je Mario Stanić šutio na pripajanje bh. gradova Hrvatskoj

Endin Čaušević

Nekadašnji kapiten reprezentacije Hrvatske, Darijo Srna, našao se u centru pažnje zbog svoje izjave u kojoj je pojedine gradove Bosne i Hercegovine pripoijo Hrvatskoj, ali ono što je mnoge još više iznenadio jeste da još jedan bivši član hrvatske reprezentacije Mario Stanić uopšte nije reagovao iako je rođen u glavnom gradu naše države.

Srna je gostovao u jednoj TV emisiji u kojoj je govorio o svojoj fudbalskoj karijeri, ali i životu u Ukrajini gdje je ostao nakon što se penzionisao. Dobio je posao u Shakhtaru u kojem je ostavio ogroman trag i odlučio je ostati u tom klubu.

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske pričao je i o ratnim dešavanjima koja u Ukrajini traju već godinu dana, te je otkrio šta je sve prošao prije godinu dana kada je sve to počelo.

No, ono što je privuklo najviše pažnje jeste izjava koju je Srna dao dok je govorio o svojim počecima. Govorio je o svom početku u Neretvi, ali potom je imao izjavu koja je izazvala pravi skandal zbog onoga što je rekao.

On je spomenuo hercegovačke gradove Čapljinu i Gabelu, ali to ne bi bilo ništa čudno da ih nije odlučio svrstati u Hrvatsku, a ne u Bosnu i Hercegovinu kome oni pripadaju.

"Tamo šta naučiš, u tom dijelu Hrvatske gdje sam ja odrastao, Gabela, Čapljina, Metković, takav fakultet ne možeš završiti nigdje. Ni u Londonu, ni u New Yorku, nigdje", izjavio je Srna i pokazao da mu poznavanje geografije očito baš i nije jača strana.

Oglasi

Međutim, Srna nije jedini koji je "zakazao" tokom ove emisije zbog činjenice što je Čapljinu i Gabelu svrstao u Hrvatsku iako ti gradovi ne pripadaju toj zemlji. Naime, voditelj emisije bio je još jedan Vatreni, a to je Mario Stanić.

Ono što je još više nekako iznenadilo javnost jeste da ni Stanić nije reagovao na takvu izjavu Srne iako je prije 50 godina rođen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te je tu počeo svoju igračku karijeru.

Stanić sigurno zna da Čapljina i Gabela ne pripadaju Hrvatskoj već Bosni i Hercegovini i zaista je sramotno što nije reagovao i ispravio svog gosta.

"Životni fakultet?", kratko je upitao Stanić svog gosta i to je bilo sve što je on rekao na tu izjavu.

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske karijeru je počeo u sarajevskom Željezničaru i igrao je i za prvi tim kluba s Grbavice, ali je glavni grad napustio 1992. godine kada je rat počeo.

Nakon toga Stanić je igrao za HŠK Građanski u Hrvatskoj, te je ubrzo potpisao za Dinamo. Nakon sam jedne sezone odlazi u Sporting iz Gijona, a sigurno najveći trag ostavio je u Chelseaju i Parmi gdje je imao odlične nastupe.

Pored toga Stanić je nastupao još za Benficu i Club Brugge. Također, bio je dio reprezentacije Hrvatske koja je u Francuskoj na Mundijalu bila treća. Za Hrvatsku je odigrao ukupno 55 utakmica i postigao je sedam golova.

Top Komentari

mostar1905
Dusite malo. Ima Gabela polje (2min kroz vocnjak) koje je u Hrvatskoj.. Capljina je opasan fejl ali nisu to likovi koji su mislili nesto lose, svi ti ljudi od Capljine do ploca su isti narod, isti naglasak sve isto
1 8
SamoZrinjski
Vratite se korjenima!
2 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi