Dobri duh Mostara Džemal Kasumović trčanjem do Međugorja obilježio blagdan Velike Gospe

Džemal Kasumović se ni u poznim godinama ne zaustavlja

Dobri duh Mostara Džemal Kasumović trčanjem do Međugorja obilježio blagdan Velike Gospe

Nije rijetko da se Mostar kroz medije provlači u negativnim kontekstima.

Nerazriješena politička situacija u gradu, navijački izgredi, kolektori, migranti, deponija Uborak... nije rijetkost da se čita o nekom problemu u Mostaru. Možda je to trend, ovaj divni grad prikazati na taj način. No u Mostaru nije sve tako crno, niti loše. Pitajte samo sportaše koji dolaze u grad na Neretvi, igrače koji dolaze da igraju u neki od sportskih kolektiva u Mostar. One koji se redom zaljubljuju u mostarsko vrelo sunce i u ljude. Jer ljudi čine grad, više nego zgrade, mostovi, parkovi.

Jednu takvu priču i to dugo vremena piše jedan Mostarac po imenu Džemal Kasumović. Ili Džemo kako ga svi u Mostaru zovu. Džemu u njegovom gradu svi znaju kao velikog dobrotvora i čovjeka koji sam organizira ili se prvi odaziva akcijama čišćenja grada. Tako je ovaj neumorni borac za ljepši Mostar gotovo sam radio na dosta stvari, a najviše se pročulo za njega, kada je ulagao ogromne napore u čišćenje 'Sjevernog logora' te mostarske trim staze, popularne 'Trimuše'.

Dobri duh Mostara Džemal Kasumović danas je na blagdan Velike Gospe odlučio trčati od Mostara do Međugorja, gdje danas pristiže veliki broj hodočasnika. Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije obilježava se 15. kolovoza. Blagdan je to kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Samim tim, možda se mnogi pitaju zašto je Džemo obilježio blagdan Velike Gospe. Ali to se ne da, ne može i ne treba objasniti. Jer je to Mostar. Onaj pozitivni i lijepi Mostar koji zna i može biti takav. I jer je to Džemo, mostarski 'megacar' koji unatoč poznim godinama (66 cca) ulaže zadnje napore da njegov Mostar bude čišći, ljepši i zdraviji. Džemo nam šalje poruku da samo poštovanjem svog komšije, susjeda, prvog do sebe - možemo naprijed. Moramo spomenuti da ova istinska legenda grada na Neretvi živi u jako teškim uvjetima. No i u takvim okolnostima, ponos ovog čovjeka veći je od svih planina i brda koja okružuju Mostar. Potpisnik ovih redova imao je čast i privilegiju da Džemo bude jedan ogroman dio njegovog djetinjstva, svakako jedan od najljepših i živopisnijih. I nažalost, bio je svjedokom u kakvim uvjetima žive i umiru svi oni kojima se dodijeli epitet 'mostarska legenda'.

Usprkos ponosu kojeg ovaj vitalni i neponovljivi čovjek nosi na reveru, da se prvo vidi on, pa onda njegov osmijeh, gradski oci bi se trebali pobrinuti da Džemo malo bolje živi ove svoje poznije godine. Jer zbog Džeme je Mostar i čišći, ljepši i uredniji. I ovu poruku koju nam je danas poslao Džemal svojim maratonom do Međugorja bi svi trebali dobro pročitati. I živjeti.

Top Komentari

Klackalica
Zivio ljudino ! Da ih je bar vise ovakvih u Mostaru da mu pomognu u akcijama ciscenja, Mostar bi blisto. Ali blistat ce i ovako bas radi ovakvih ljudi
6 3
GigantMostarski
Bog ti zdravlja dao Dzeno dobri i veliki covjeku!!!!!!
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti