Dva puta je gledao smrti u oči i onda ga pitaju je li poraz od Seville tragedija
Jose Mourinho je 1985. godine rizikovao vlastiti život kako bi pomogao prijatelju koji je bio zatvoren u automobilu koji je izgorio

Mourinho ne voli automobile

Dva puta je gledao smrti u oči i onda ga pitaju je li poraz od Seville tragedija

Edmir Škorić

Jose Mourinho je dva puta u životu bio blizu smrti, pa poraz od Seville i ne izgleda tako tragično.

Prvi put je Mourinho "pogledao smrti u oči" 1985. godine. Tada kao nogometaš Comercio e Industrije, koja se takmičila u Setubalskoj ligi, rizikovao je vlastiti život kako bi spasio prijatelja.

Odlučivale su sekunde, ali Specijalni je pokazao nevjerovatnu hrabrost u najgorim trenucima. Bilo je to pred kraj njegove igračke karijere. Naime, po povratku s jednog treninga njegov prijatelj De je bio u Fiatu starom 10 godina koji je eksplodirao.

Kako je Fiat bio parkiran odmah uz zid, De je bio nemoćan i nije mogao da izađe. S jedne strane je bila žestoka vatra, a s druge strane zid, pa je Angolac samo mogao da urla "U pomoć, u pomoć". Jose se u tom trenutku vraćao s ručka s gradskog trga Praca de Touros, a kada je vidio automobil koji gori, pritrčao je, razbio prozor i nekako izvukao Dea.

Mourinho je prijatelja odvezao na sigurno mjesto, a ovaj je u šoku govorio kako je Jose njegov heroj i spasitelj. Vatrogascima je tek ostalo da ugase vatreni plamen koji je progutao Fiata.

Deset godina kasnije Mourinho je bio pomoćnik Sir Bobbyju Robsonu u Barceloni i ponovo je imao incidet. Vozio se kući u Setubal, imao je udes koji mu je ostavio ožiljke na licu koji su i danas vidljivi.

Te stvari su Mourinha uplašile toliko da ni danas ne voli voziti automobile i ima strah od saobraćajnih nesreća. Stoga, poraz od Seville u Ligi prvaka nije nešto što bi trebalo nazvati tragedijom, prošao je Posebni puno teže stvari u životu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi