Rusija više ne postoji u FIFA-i 22; ili ipak postoji? EA Sports zaboravio je sitan, ali bitan detalj
Foto: Screenshot

Nije prošlo neprimijećeno

Rusija više ne postoji u FIFA-i 22; ili ipak postoji? EA Sports zaboravio je sitan, ali bitan detalj

Eldar Ganibegović

Rusija je pretrpjela dosta sankcija nakon napada na Ukrajinu, a mnoge od njih tiču se i sporta.

Pojedine tvrtke odlučile su prestati s distribucijom svojih igara i usluga u zemlji agresora. Electronic Arts također nije namjeravao ostati pasivan u ovoj situaciji, pa je iz FIFA-e 22 povukao sve što ima veze s Rusijom. Svi igrači, klubovi, stadioni i objekti vezani uz Rusiju su nestali iz igre.

Kako prenosi strani portal Dexerto, programeri igre su izostavili jedan element vezan za Rusiju. Iako u igri nema ruskih igrača, ponekad je vidljiv logo Gazproma, ruskog trgovca plinom i sponzora UEFA-e.

Saradnja je okončana 28. februara kao čin osude oružane agresije na Ukrajinu.

Kako se ispostavilo, logo nije prisutan u svakom načinu igre, vidjet ćemo ga samo u modu karijere.

Naravno, čim vijest stigne do Electronic Artsa, simbol Gazproma će nestati iz igre, kao i ostali simboli vezani za Rusku Federaciju.

Inače, Gazprom je najveća ruska tvrtka, najveći eksploatator zemnog plina na svijetu i jedna od najvećih tvrtki na svijetu. Većinski vlasnik Gazproma je ruska vlada. Godine 2008. proizveo je 549,7 milijardi kubičnih metara plina, što je 17% svjetske proizvodnje plina. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti