Rusija uzvraća udarac FIFA-i i UEFA-i!

Hoće li im pomoći?

Rusija uzvraća udarac FIFA-i i UEFA-i!

E. Ganibegović

Ruski sport suočava se s velikim sankcijama zbog invazije ove zemlje na Ukrajinu.

Fudbalske reprezentacije i ruski klubovi suspendovani su do daljnjeg od strane FIFA-e i UEFA-e, no Fudbalski savez Rusije ima odgovor.

Naime, najavljena je tužba Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani u Švicarskoj i tražit će se poništavanje ove odluke i vraćanje ruskih timova u međunarodna takmičenja.

Što se tiče fudbalske reprezentacije Rusije, oni su u martu trebali igrati baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali po svemu sudeći to se neće dogoditi.

Također, njihovi su klubovi izbačeni iz UEFA-inih takmičenja za tekuću sezonu.

Naknadno je danas donesena i odluka da bjeloruski timovi svoje međunarodne domaće utakmice pod okriljem UEFA-e moraju igrati na neutralnom terenu.

Oglasi

FIFA donijela odluku koja bi mogla uništiti ruski fudbal

Zbog napada Rusije na Ukrajinu sportisti i klubovi iz ove zemlje našli su se pod žestokim sankcijama. Klubovi su izbačeni iz Evrope, St. Petersburgu je oduzeto finale Lige prvaka i sankcije će vjerovatno sve dok se napad Rusije ne završi.

Međutim, ruski klubovi bi mogli dodatno biti uništeni ako FIFA dozvoli svim stranim fudbalerima da raskinu ugovore i da napuste Rusiju.

Ovaj prijedlog na adresu FIFA poslao Fudbalski savez Poljske. Podršku će sasvim sigurno dobiti od brojnih drugih Saveza i ruski fudbal bi se mogao naći u velikom problemU.

Ogroman broj stranaca igra u ovoj državi. Odluku o odlasku spremni su donijeti mnogi, a odlazak stranaca sasvim sigurno bi oslabio Premier ligu koja je u svojim redovima imala dosta poznatih imena.

Pojedini fudbaleri su već digli sidro iz Rusije. Poljak Grzegorz Krychowiak napustio je Krasnodar i zatražio je od svih saigrača da naprave isto.

Oglasi

Također, menadžer Krasnodara Daniel Farke napustio je Rusiju nakon svega nekoliko sedmica, baš kao i Markus Gisdol.

U razgovoru za The Guardian predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin je istakao da ne zna kako će se razvijati stvari s ruskim fudbalom.

"Za sada suspenzije ostaju i čekamo da se sve smiri. Fudbal je vjerovatno najmanje važna stvar u ovom trenutku", rekao je Čeferin i dodao je:

"Teško je reći šta će se dešavati u narednim danima, ali ovo ludilo bi trebalo što prije zaustaviti", poručio je Čeferin.

FIFA i UEFA će nove odluke donositi u narednim danima, a vidjet ćemo hoće li proći prijedlog FS Poljske da se igračima omogući da raskinu ugovore s ruskim klubovima.

Promo

Top Komentari

bosnjak19781998
e jesu im uzvratili udarac...
5 1
BeskoPDX
Pa nek onda izbace i SAD i njihove timove iz svih takmičenja, pa ovi su invaziju uradili na 17 država
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi