Frenkijev osvrt na regionalno finale Red Bull RapLike

Frenkijev osvrt na regionalno finale Red Bull RapLike

Prošlog vikenda u Tuzli je održano regionalno finale Red Bull RapLike, takmičenja u rap improvizaciji. Na prepunom Sonom trgu pobijedio je Samuraj Krek i okitio se titulom regionalnog kralja freestylea. Frenkie, jedan od sudija, je podijelio svoje utiske sa subotnjeg hip hop spektakla.

Frenkie priznaje da je ovogodišnje regionalno finale Red Bull Raplike nadmašilo sva njegova očekivanja. Uz puno veću posjetu nego prošle godine, publika je svim takmičarima pružila veliku podršku i nagradila one koji su bili bolji, bez obzira jesu li domaći ili gosti.

Za titulu najboljeg regionalnog freestylera borilo se osam MC-ijeva: Arot, Sokol i MC Nuha (BiH), Usce, Krljo i Tzre (Hrvatska), te Samuraj Krek i Loco Morocco (Srbija). Pored Frenkieja, u žiriju su bili Vojko V, Kendi, Toza (Rap Skillz) i slovenački reper Zlatko.

„Pratio sam nacionalna finala u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, znao sam šta možemo očekivati od takmičara i imao sam neke favorite. Međutim, učesnici su regionalno finale shvatili mnogo ozbiljnije nego prošle godine i vidjelo se da su se temeljito pripremali“, zadovoljan je popularni bh. reper.

Ugodno ga je iznenadio Sokol, koji je kao autsajder osvojio bh. titulu, a potom u regionalnom finalu došao do borbe za treće mjesto. Izbacio je Krlju, koji je važio za jednog od favorita, a sa Samurajem Krekom išao u produžetke u kojima je Krek bio tek za nijansu bolji.

„Ako ovako nastavi, mislim da ćemo Sokola sljedeće godine vjerovatno gledati u finalu“, kaže Frenkie.

Upravo polufinalnu borbu između Sokola i Samuraja Kreka izdvaja kao najbolju: „Nakon tri runde, okrenuo sam se Vojku i rekao 'Oni ovo komotno mogu objaviti kao pjesmu!'“

Drugo pozitivno iznenađenje je Loco Morocco iz Požarevca, dečko koji ima 15 godina i tek se dva puta penjao na binu - u Beogradu na nacionalnom, i u Tuzli na regionalnom finalu.

„Gledajući snimke njegovih betlova, shvatio sam da sam mnoge stvari propustio uživo, i na ekranu mi se čini još kvalitetniji. I on će sljedeće godine daleko dogurati ako aktivno nastavi“, mišljenja je Tuzlak.

Ukupnu pobjedu Samuraja Kreka smatra potpuno zasluženom, iako je polufinalni betl bio mnogo bolji od finalnog protiv prošlogodišnjeg prvaka Arota (što je sasvim razumljivo, jer su se do finalne borbe oba MC-ija prilično istrošila).

Frenkie naglašava besprijekornu organizaciju i smatra da je sjajno što je ekipa iz Red Bulla mladim nadama hip hop scene priuštila da se jedan vikend osjećaju kao velike zvijezde.

„Sve u svemu, iz godine u godinu se osjeća veliki napredak i porast interesa za ovu disciplinu. Već sad se radujem sljedećem izdanju!“, zaključio je Frenkie.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti