Globalni konkurs za fotografije na temu avanturističkih i akcionih sportova

Red Bull Illume

Globalni konkurs za fotografije na temu avanturističkih i akcionih sportova

Endin Čaušević

Uskoro počinje peto izdanje Red Bull Illumea, najvećeg globalnog foto-konkursa za fotografije iz svijeta avanturističkih i akcionih sportova. Pravo učešća imaju fotografi iz cijelog svijeta, pa tako i iz naše zemlje.

Red Bull Illume predstavlja najkreativnije i najzanimljivije fotografije na temu avanturističkih i akcionih sportova, koje oslikavaju strast, način života i kulturu fotografa koji su ih napravili.

Za prošli Red Bull Illume 2016 prijavljene su rekordne 34.624 fotografije 5.646 fotografa iz 120 zemalja, a ukupnim pobjednikom je drugi put uzastopno proglašen Lorenz Holder.

Ovogodišnje izdanje, naziva Image Quest 2019, donosi nekoliko novina. Prije svega, tu su dvije nove kategorije. Kategorija Best of Instagram by SanDisk je, kako ime kaže, otvorena za 'najinstagramskije' fotografije. U kategoriji Moving Images (pokretne slike), po prvi put se mogu prijaviti video sadržaji: kratke sekvence avanturističkih i akcionih sportova, u trajanju od 5 do 30 sekundi.

Sveukupno, fotografi iz cijelog svijeta svoje radove mogu prijaviti u 11 kategorija: Innovation by Sony, Best of Instagram by SanDisk, Creative by Skylum, Emerging, Energy, Lifestyle, Masterpiece, Moving Images, Playground, Raw i Wings. Još jedna novina je da su u svim kategorijama dopuštene fotografije napravljene mobitelom.

Prijave za kategoriju Best of Instagram by SanDisk počinju već 1. februara i trajaće do 14. juna 2019. godine, putem Instagrama, a sve što je potrebno jeste uz fotografiju staviti tag @redbullillume i #rbi19submission. Svakog mjeseca korisnici Instagrama će izabrati jednog pobjednika.

Prijave u svim ostalim kategorijama trajaće tri mjeseca, od 1. maja do 31. jula, putem web stranice www.redbullillume.com. Potom će žiri sačinjen od 50 vrhunskih svjetskih urednika fotografije i digitalnih eksperata odabrati 55 finalista, 11 pobjednika kategorija i jednog ukupnog pobjednika, koji će biti proglašeni na ceremoniji dodjela nagrada krajem novembra 2019.

Fotografije svih finalista će 2020. godine putovati diljem planete u sklopu izložbe Red Bull Illume Exhibit Tour, posjećujući glavne gradove i kulturna središta na tri kontinenta.

Konkurs će se ubuduće održavati svake dvije godine, za razliku od ranijih trogodišnjih razmaka, a novi partneri takmičenja su Sony, SanDisk, Skylum i COOPH.

Podrobnije informacije o prijavama i pravilima mogu se pronaći na službenoj stranici takmičenja: www.redbullillume.com.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi