Gospodski odgovor Rogera Federera aktivistima za klimatske promjene

Poslao im podršku

Gospodski odgovor Rogera Federera aktivistima za klimatske promjene

M. Šljivak

Švedska aktivistica Greta Thunberg poslala je poruku podrške demonstrantima koji su se pojavili na sudu nakon odbijanja da plate kaznu od 20.000 eura zbog igranja tenisa u poslovnicama banke Credit Suisse.

Aktivisti za klimatske promjena su u novembru 2018. godine ušli u banku u Lozani. Bili su odjeveni u tenisku opremu u znak protesta protiv banke i sponzorskog ugovora kojeg Roger Federer ima sa ovom financijskom institucijom.

Ova banka ulaže u fosilna goriva i aktivisti smatraju da na taj način uništavaju planetu, te im se na meti našao i Roger Federer.

"Credit Suisse uništava planetu. Roger, da li ih podržavaš?", pisalo je na tranparentima.

Greta Thunberg je svoju podršku uputila preko društvenih mreža, a nakon svega se odlučio oglasiti i Federer.

"Izuzetno ozbiljno shvatam opasnost od klimatskih promjena, posebno zbog toga što smo moja porodica i ja došli u Australiju usred velikih požara. Poštujem i divim se akciji mladih ljudi i zahvalan sam mladim aktivistima koji nas tjeraju da razmislimo o tome kako se ponašamo. Dužni smo im da ih saslušamo. Zahvalan sam što su me podsjetili na svoju odgovornost, što privatno, što kao sportistu i preduzetnika. Predan sam tome da svoju poziciju iskoristim u razgovoru o bitnim stvarima sa svojim sponzorom", naveo je Federer u saopštenju.

Top Komentari

Dino69
Mala Gretice sjasi vise s kurca naporna si
15 4
BobPaisley
...ovo dijete ima nekakav zloban pogled na svakoj slici...izgleda mi kao ona djeca iz horora "Djeca kukuruza"...
12 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi