Hasbulla pod istragom zbog napada na aerodrom: "Izbacite Izraelce, hotel ćemo srušiti do temelja"

Angažovao i borce za napad

Hasbulla pod istragom zbog napada na aerodrom: "Izbacite Izraelce, hotel ćemo srušiti do temelja"

Midhat Šljivak

Dagestanski influencer Hasbulla Magomedov mogao bi odgovarati za poticanje mržnje jer je bio među organizatorima napada na aerodrom u Mahačkali u kojem je veliki broj građana želio da dođe do građana Izraela. Tužilaštvo istražuje njegov dio odgovornosti jer je navodno huškao građene i određene borce da napadnu Izraelce.

Hasbulla Magomedov ponovo je u centru pažnje svjetske javnosti. Omaleni Dagestanac ovog je puta pod istragom zbog napada na aerodrom u Mahačkali koji se desio prije nekoliko dana, a u kojem su stanovnici ovog grada napali Izraelce koji su stigli u Rusiju.

Hasbulla je putem svojih zvaničnih kanala tražio da se Jevrejima ne da povod za ostanak u Dagestanu.

"Ne želimo jevrejske izbjeglice. Tražite od svih da im ne izdaju naše stanove, ne prodajite im kuće, ne iznajmljujte automobile i ne služite ih u restoranima", napisao je Hasbulla i dodao je:

"Svi ste svjedoci kako su ih u Palestini ugostili i na kakav način su im zahvalili. Palestinska djeca danas umiru, a to bi se sad moglo desiti i našim ljudima."

Oglasi

Potom je Hasbik otkrio i mjesto gdje su smješteni izraelski građani.

"Hotel Flamingo, grad Khasavyurt je napunjen Jevrejima. Na telefon se niko ne javlja, ali bolje im je da deložiraju hotel ili ćemo ga pretvoriti u pepeo. Probudite se ljudi i izbacite ih odavde", napisao je Hasbulla.

Nakon nereda na aerodromu 83 osobe su uhapšene. Nekoliko ih je već dalo izjave protiv Hasbulle, a tužilaštvo će prema svemu sudeći pokrenuti postupak protiv njega za širenje mržnje.

O situaciji se oglasio i olimpijski šampion u hrvanju Abdulrashid Sadulayev. On razumije dešavanja i zašto se haos desio.

"Potpuno razumijem moje Dagestance. Oni su uvijek prvi koji će pomoći ljudima u nevolji i to su uvijek pokazivali. Solidarnost s muslimanima u Palestini pretvorila se u haos zbog kojeg su mnogi u zatvoru. Molim vas, braćo, kontrolišite emocije i ne dozvolite da koriste tenzije protiv vas. Nadam se da će zatvoreni izbjeći veće kazne", rekao je Sadulayev.

Još uvijek nema informacija je li neko od poznatijih boraca uhapšen, ali s obzirom na to da se većina njih druži s Hasbullom, vrlo je moguće da ima itekako poznatih lica.

Oglasi