Helem Nejse u dvoboju komplimenata

Helem Nejse u dvoboju komplimenata

Na regionalnom finalu Red Bull RapLike 2018, nedavno održanom u Tuzli, publika je imala priliku uživati u duhovitim verbalnim duelima osam najboljih freestyle MC-ijeva iz regije. No, posebno će se pamtiti „borba komplimentima“ koju je priredio voditeljski dvojac iz popularnih Helem Nejse.

Regionalno finale Red Bull RapLike, takmičenja u freestyle repanju, donijelo je istinski hip hop spektakl. Nakon niza žestokih borbi, zasluženo je na kraju slavio beogradski MC Samuraj Krek, novi kralj regionalnog freestylea.

Verbalni dueli na prepunom Sonom trgu obilovali su duhovitim rimama, oštrim porugama i nemilosrdnim šalama na račun protivnika, a nerijetko su znale pasti i naizgled teške riječi. Naravno, MC-ijevi su svjesni da je sve to sastavni dio rap battlea i kod njih to ne izaziva ljutnju.

I pored priličnog broja borbi koje su završile neočekivanim ishodom, ono što je vjerovatno najviše iznenadilo publiku bio je battle između Stihomira i Gagare iz sarajevske hip hop ekipe Helem Nejse. Oni su - zajedno sa Sajsi MC i njenom sestrom Tijanom - bili voditelji takmičenja, a u jednoj od pauza priredili su neobičan međusobni dvoboj.

Njih dvojica su odranije poznati kao vrsni freestyleri (pobijedili su na Red Bull MC Battleu 2012). No, umjesto klasičnog battlea ovaj put su se odlučili za tzv. „compliment battle“ (borbu komplimentima).

Tako su umjesto uvreda jedan drugome dijelili komplimente, umjesto zajedljivih strelica padale su riječi hvale, a umjesto psovki - najlaskaviji epiteti. Publika je isprva bila iznenađena, no ubrzo su shvatili o čemu se radi i zbunjenost je ustupila mjesto oduševljenju. Naravno, ova „borba“ nije bila ništa manje duhovita nego druge, barem sudeći po salvama smijeha koje je izazivala u publici.

U video pogledajte kako izgleda kad se Stihomir i Gagara međusobno „gađaju“ komplimentima.

Ova vrsta rap battlea u modernoj formi se pojavila 2011. godine, i od tada njena popularnost u svijetu raste. Na našim prostorima do sada nije bila pretjerano zastupljena, što bi se nakon Stihomirovog i Gagarinog „okršaja“ moglo promijeniti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi