Katar - savršena destinacija za najveće sportske manifestacije

Mala zemlja velikih mogućnosti

Katar - savršena destinacija za najveće sportske manifestacije

S. Grebović

Ova mala država u Perzijskom zalivu je već sada jedna od vodećih destinacija najvećih sportskih događaja. U godinama koje su pred nama Katar će nastaviti u istom ritmu.

Glavni grad Doha će od 28. septembra do 6. oktobra ove godine biti domaćin Svjetskog atletskog prvenstva koje će biti održano na spektakularnom Khalifa stadionu.

Godina 2022. biće prekretnica za ovu zemlju, jer će te godine Katar ugostiti Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje će biti prvo ikad održano u nekoj arapskoj zemlji.

Taj Mundijal će biti po mnogo čemu specifičan budući da se neće igrati u ljetnim mjesecima kao inače, jer tada u Kataru vladaju nesnosne vrućine već u novembru i decembru kada prosječna temperatura dostiže 20 podioka u termometru, što je za fudbal idealno.

Image result for qatar world cup 2022

Za svaki slučaj, svaki od stadiona će posjedovati i rashladnu tehnologiju koja u svakom trenutku može podesiti temperaturu koliko organizatori budu željeli. Taj novitet će organizatorima biti na raspolaganju i tokom Svjetskog atletskog prvenstva.

Osim ta dva događaja, Katar će biti domaćin i drugih velikih takmičenja u raznoraznim sportovima, pa će tako Doha ove i naredne godine biti domaćin Svjetskog klupskog prvenstva, koje se svake godine održava u decembru mjesecu što će biti odlična uvertira za Mundijal.

Image result for fifa world cup club 2019

Ove godine su već organizovali prvenstva kao što su FIBA 3x3 takmičenje u uličnoj košarci, Svjetsko prvenstvo u maratonskom plivanju, zatim nacionalna prvenstva Katara u konjičkim trkama, skvošu i amaterskom golfu, mnogi teniski turniri iz ATP i WTA serije te trka Moto GP šampionata za Veliku nagradu Katara, a pomenuti stadion Khalifa je od 2. do 3. maja bio domaćin takmičenja u okviru Dijamantne lige.

Image result for fiba 3x3 qatar

Očigledno da su katarske vlasti prepoznale korist od sportskog turizma i čine sve kako bi u svoju zemlji privukli one najveće sportske manifestacije, što im za sada itekako ide od ruke.

Također, do kraja godine Katar će ugostiti i Svjetsko prvenstvo u skvošu, zatim razna takmičenja u golfu, karateu, plivanju i odbojci čime potvrđuju liderstvo u dobijanju kandidature za organizaciju najprestižnijih sportskih priredbi.

Related image