Od Diega se oprostio i Piksi: Plačem nakon promašenog penala, a on mi priđe i zagrli me
FOTO - EPA

Od Diega se oprostio i Piksi: Plačem nakon promašenog penala, a on mi priđe i zagrli me

A. Beganović

Smrt Diega Armanda Maradone pogodila je ljubitelje fudbala, a jedan od onih koji je imao priliku voditi bitke na sredini terena protiv Malog zelenog je i legendarni jugoslovenski fudbaler Dragan Stojković Piksi.

Piksi je za Blic.rs govorio o legendarnom Maradoni i njegovoj fudbalskoj veličini.

"Otišao je najveći, čarobnjak u kopačkama. Bio je Bog, za mene inspiracija. Kada kažem Bog, ne mislim to kao ono kada za nekog smatram 'neviđen je lik, svaka mu čast'. Maradona je bio božanstvo istinsko, reći će vam to u Argentini, Napulju... Nevjerovatna ličnost u svakom smislu. Mislim da na planeti ne postoji ljubitelj fudbala koji ga nije volio. I protivnički navijači. Jednostavno, ako si čovjek, morao si da voliš Diega. Jako sam potresen, prerano je otišao", rekao je Piksi za Blic.

Prisjetio se Stojković i četvrtfinala na Mundijalu u Italiji 1990. godine. Jugoslavija je nakon penala izgubila od Argentine.

"Sjećam se tog bolnog poraza. Znate li kako se zagrijavao Maradona? U kopačkama, ali bez pertli. Ma on je mogao i bos da se zagrijava jer je on Maradona. U penal seriji ja pogodim stativu, nisam znao gdje se nalazim. Bilo mi je lakše kada Maradona nije zabio. Poslije nam njihov golman odbrani još dva udarca, ispali smo. Plakao sam, a on mi je prišao, zagrlio me i rekao 'nemoj da plačeš. Sve je to život. Vidio sam koliko si dobar igrač, imat ćeš pek čemu da se raduješ'. Ako je nešto moglo da me utješi, bile su to njegove riječi", dodao je Stojković.

PRazmjenili su Piksi i Maradona dresove nakon te utakmice, a Stojković je istakao da ta desetka zauzima posebno mjesto u njegovom muzeju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi