Mozzart pomogao distrofičarima u Federaciji BiH
Direktor Saveza distrofičara FBIH sa predstavnicima kompanije Mozzart

Mozzart pomogao distrofičarima u Federaciji BiH

O. Lekić

Oboljeli od mišićne distrofije u Federaciji BiH suočavaju sa velikim teškoćama u svakodnevnom životu. S obzirom na to da ne postoji lijek, članovima federalnog Saveza distrofičara jedina nada je medicinska rehabilitacija koja usporava ovu bolest. Međutim, često ne mogu sebi da priušte odlazak u lječilišta i potrebna im je pomoć.

Kompanija Mozzart donirala je sredstva za medicinski tretman troje oboljele djece.

- Naši članovi zbog oduzetosti gornjih i donjih ekstremiteta koriste isključivo elektromotorna kolica, a medicinska rehabilitacija im produžava životni i radni vijek. Zahvaljujući ovoj finansijskoj pomoći, troje djece uzrasta 14, 16 i 17 godina ćemo uputiti na rehabilitaciju u lječilište „Reumal“ u Fojnici. Tako ćemo usporiti progresiju njihove bolesti, pa će moći da nastave školovanje i neće zavisiti od pomoći druge osobe još neko vrijeme- kaže direktor Saveza distrofičara Federacije BIH, Almir Šahmanija.

Oboljeloj djeci na ovaj način je omogućen smještaj u lječilištu sa punim pansionom, četiri vrste vježbi, podvodne i manuelne masaže i sve ostalo što je potrebno za usporavanje napredovanja ove bolesti. Savez distrofičara nema sopstveni izvor finansiranja, a medicinska rehabilitacija ne pada na teret zdravstvenog osiguranja u Federaciji.

- Drago nam je što će naša donacija biti iskorišćena za medicinsku rehabilitaciju njihovih mlađih članova kako bi usporili bolest i imali što veći kvalitet života- kaže rukovodilac Direkcije korporativnih poslova kompanije Mozzart, Selma Salkanović.

Savez distrofičara Federacije BIH postoji već 55 godina. Okuplja šest kantonalnih udruženja sa ukupno 1.200 članova oboljelih od mišićne distrofije. Zbog činjenice da se radi o neizlječivoj bolesti i da medicinsku rehabilitaciju ne pokriva zdravstveno osiguranje, ovakav vid pomoći im je prijeko potreban.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije