Od koje vrste leukemije boluje Mihajlović i kakve su mu šanse da se izliječi?

Trener Bologne u teškom stanju

Od koje vrste leukemije boluje Mihajlović i kakve su mu šanse da se izliječi?

Legendarni srbijanski fudbaler Siniša Mihajlović prije nekoliko dana saopštio je užasne vijesti.

Trener Bologne kazao je da ima leukemiju i da će uskoro otići u bolnicu kako bi započeo sa liječenjem.

"Nažalost, ili možda čak na sreću, odradio sam testove koji su pokazali određene anomalije, koje nisam imao prije četiri mjeseca. Mislio sam da imam groznicu, ali su testovi pokazali da se radi o leukemiji", rekao je Mihajlović na press konferenciji u subotu i nastavio:

"Kada sam saznao za to danima sam plakao. Nisu to bile suze iz straha, ali nažalost ne mogu previše čekati i moram se odmah početi boriti. Objasnio sam svima to i uvjeren sam kako ću dobti ovu borbu".

Bez obzira na terapije i liječenje, on će ostati na klupi Bologne, a to je potvrdio i direktor kluba.

Kako su prenijeli italijanski mediji, Mihajlović boluje od akutne leukemije. Da pojasnimo, leukemija može biti akutna i hronična, a one akutne dijelimo na limfočitne i mijeloične, zavisno od toga koja se podvrsta bijelih krvnih zrna 'otela' kontroli i počela nekontrolisano umnožavati.

Za sada nam nije poznata informacija od koje vrste akutne leukemije boluje Mihajlović, pa ćemo zato analizirati obje.

Akutna limfoblastna leukemija

Ova vrsta leukemije je najčešća zloćudna bolest dječje dobi, ali pogađa svaki uzrast. Dijagnoza se postavlja pregledom perifernog razmaza i koštane srži. Liječenje se sastoji iz kombinirane kemoterapije radi postizanja remisije, intratekalne kemoterapije radi zaštite CNS–a uz iradijaciju mozga za intracerebralne infiltrate, na koju se nadovezuje konsolidacijska kemoterapija uz eventualno presađivanje matičnih stanica, te kemoterapija održavanja kroz 1–3 god. radi sprječavanja relapsa.

Bez obzira na faktore rizika, vjerojatnost početne remisije iznosi otprilike 90% kod djece te 70–90% kod odraslih. Oko tri četvrtine djece postiže 5–godišnje preživljenje bez znakova bolesti i smatraju se izliječenima.

Akutna mijeloična leukemija

Akutna mijeloična leukemija (AML) je naziv za malignu bolest krvi odnosno koštane srži koju karakterizira nekontrolirano stvaranje krvnih stanica mijeloičnog reda, obično leukocita, izuzetno rijetko eritrocita odnosno magakariocita.

AML karakterizira nagli porast nezrelih oblika krvnih stanica (blasta), koje se nagomilavaju u koštanoj srži i sprečavaju normalnu proizvodnju zdravih oblika krvnih stanica. Postavljanje dijagnoze zahtijeva brzu reakciju i agresivno liječenje.

Danas je AML izlječiva bolest, lijiečenje se sastoji od agresivne kemoterapije i transplantacije koštane srži, a petogodišnje preživljenje uveliko ovisi o prognostičkim faktorima, prije svega citogenetskom nalazu i varira od 15 do 70%.

Otišao ranije u bolnicu

Mihajlović se već nalazi u bolnici gdje je započeo najvažniju utakmicu života.

"U subotu je rekao da jadva čeka da ode u bolnicu, jer što ranije počne, prije će završiti. Održao je svoju riječ. u bolnicu je otišao ranije. U napado od prvog trenutka, kao što je i obećao. S njim smo, Forza Siniša", saopštila je danas njegova Bologna.

Inače, Mihajlović je tokom karijere igrao za Borovo, Vojvodinu, Crvenu zvezdu, Romu, Sampdoriju, Lazio i Inter, a kao trener je između ostalog vodio reprezentaciju Srbije, Fiorentinu, Milan, Torino...

Top Komentari

Niklas
Drzi se i da ozdravis iako te ne gotivim zelim ti od srca brz oporavak i da nije Hronicna.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi