Otvorena izložba "Vedute Venecije" iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo

Sponzorski tekst, foto: A. Berbić

Izložba "Vedute Venecije" iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo svečano je otvorena danas u Gradskoj vijećnici Sarajeva.

Slike Canaletta, Guardija, Mariseschija i van Linta stigle su iz Gallerie d'Italia - Palazzo Leoni Montanari, jedne od neljepših baroknih palača u Vicenzi.

Ova četiri umjetnička djela iz razdovlja baroka biće izložena do 3. juna 2018. godine u dvorani Gradske vijećnice Sarajeva.

Na izložbi Vedute Venecije predstavljena su slikarska ostvarenja četvorice majstora ovog žanra koja dolaze iz Gallerie d'Italia - Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi.

Riječ je o izuzetnoj zbirci venecijanskog baroknog slikarstva u kojoj se uz slike predstavljene bh. publici čuvaju i remek djela Tiepola, Pietra Longhija i drugih velikana iz tog razdovlja, te fascinantne zbirke starogrčkih vaza i ruskih ikona.

Ove sjajne zbirke i sama barokna palača Leoni Montanari dio su velikog kulturnog projekta banke Intesa Sanpaolo naziva Progetto Cultura u kojoj su među ostalim uključenje Gallerie d'Italia - Piazza Scala u Milanu u kojoj su predstavljeni talijanski umjetnici devetnaestog i dvadesetog stoljeća, te Gallerie d'Italia - Palazzo Zevallos Stigliano u Napulju, gdje je izloženo posljednje Caravaggiovo remek djelo Mučeništvo Sv. Ursule, te djela umjetnika s juga Italije od 17. do 20, stoljeća.

Izložbu je otvorio Almir Krkalić, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH, a pozdravne govore održali su profesor Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo; Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH i Esad Tanović, direktor JP "Sarajevo".

Prof. Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo, povodom svog prvog posjeta Bosni i Hercegovini i otvorenja izložbe, nagalsio je sljedeće:

"Iznimo se ponosim time što donosim četiri umjetnička djela koja pripadaju zbirci umjetnina Intese Sanpaolo iz Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi u Gradsku vijećnicu Sarajeva. Intesa Sanpaolo posluje u zemljama bogate kulturne baštine i vjerujem da su kulturne aktivnosti sredstvo njegovanja prijateljskih odnosa među državama, te da se ulaganjem u kulutu podstiče društveni napredak i podupire ekonomski rast".

Almir Krkalić, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo banke BiH rekao je:

"Ponosni smo što Intesa Sanpaolo Banka BiH, kao članica Intersa Sanpaolo Grupe sudjeljuje u organizaciji ove iznimno vrijedne izložbe. Posebno ističem da je inicijativa da se organizuje izložba ovih slika iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo prositekla lično od prof. Gian Maria Gros-Pietra, predsjednika Uprave Intese Sanpaolo, koji posjetom BiH na ovaj način želi prezentirati dio talijanske kulturne bašitne. Uvjereni smo da će ova izložba podstaknuti i druge vidove saradnje u oblasti kulture između Italije i BiH".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi