Zanimljive priče iza kulisa Dakara: Rivalstva, prijateljstva i borba s prirodom
FOTO: Red Bull

Serijal "In the Dust" na Red Bull TV

Zanimljive priče iza kulisa Dakara: Rivalstva, prijateljstva i borba s prirodom

H. Zilić

Najteži reli na svijetu, Dakar Rally, ovih dana se vozi u Saudijskoj Arabiji, a serijal pod nazivom "In the Dust" nudi intiman pogled iza kulisa otkrivajući dosad neispričane priče i avanturistički duh legendarne utrke.

Riječ je o studijskom chat showu u kojem se Dakar Rally predstavlja publici kao nešto mnogo veće i šire od same utrke. Serijal otkriva ljudsku stranu Dakara dok učesnici u iskrenim razgovorima dijele svoje poglede na reli, pričaju o izazovima i trijumfima, prijateljstvima i rivalstvima, a sve to usred prekrasnih pejzaža Saudijske Arabije.

Gosti  prve epizode showa "In the Dust" bili su šampioni Dakara Toby Price i Sam Sunderland. Oni se poznaju deset godina i tokom relija dijele isti kamper. Njihovo prijateljstvo je dio onoga što zapravo čini Dakar, uz takmičarski duh i međusobno poštovanje.

Dinamika Dakara se razlikuje u odnosu na druge utrke, jer izazov prije svega leži u borbi protiv nemilosrdnih sila prirode. "Tvoje najbolje vrijeme protiv pustinje i njegovo najbolje vrijeme protiv pustinje", objasno je Sunderland na svoj način.

"Sigurno je da obojica želimo pobijediti, a ako dobijemo šansu za to, iskoristit ćemo je najbolje što možemo. Međutim, kad uđemo u kamper, stvari su drugačije. Savršen primjer je 2019. godina, slomio sam skočni zglob nakon četiri dana i htio sam otići kući, no Sam me je natjerao da izađem i nastavim. Uvijek podržavamo jedan drugog, a iako vozimo za dva različita brenda, obojica se borimo da dođemo do cilja", kazao je Price.

Ostale epizode donose priče o rivalstvu, ali i ogromnom prijateljstvu, kao što je epizoda sa "kraljevima pustinje", Carlosom Sainzom i Nasserom Al-Attiyahom ili ona o braći Kevinu i Lucianu Benavidesu, koji voze za rivalske timove KTM i Husqvarnu. Kevin ima dvije pobjede na Dakaru, dok je Luciano na ovogodišnji reli stigao kao Rally Raid šampion.Braća su ultra takmičarski nastrojena, zajedno treniraju u teretani, na motociklima i na stazi, a takmiče se čak i tokom ručka. Međutim, veoma su bliski pa i svađe vrlo brzo zaboravljaju.

"Ovo je najbolja utrka na svijetu zbog avanture, adrenalina i osjećaja slobode u pustinji. Svaki put kad stignete na cilj, želite se vratiti i ponovo startati", kazao je Kevin. Braća su govorila i o opasnostima koje nosi Dakar, uključujući nesreću koju je Luciano doživio upravo na ovom reliju 2018. godine, a pitanja su im postavili i dobro poznati motociklisti, braća Marc i Álex Márquez.

Neke epizode u prvi plan stavljaju mentalnu i fizičku snagu potrebnu za brutalno i iscrpljujuće putovanje od ukupno 9.000 kilometara, koji čine kompletan Dakar Rally. Gosti su bili Seth Quintero, Daniel Sanders i Dania Akeel, a u nekima upoznajemo ljude koji su donijeli odluke koje su im promijenile život – napustili su posao, potrošili životnu ušteđevinu, pažljivo planirali godinama i žrtvovali se u potrazi za svojim snom – da nastupe na Dakar Reliju.

Najnovije epizode serijala "In the Dust" dostupne su na Red Bull TV.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi