Na snažnoj buri u Zadru oboren rekord u brzini jedrenja

Na snažnoj buri u Zadru oboren rekord u brzini jedrenja

E. Škorić

Šime i Mihovil Fantela dosegli su u Zadru po snažnoj buri brzinu od čak 24 čvora, u puno ekstremnijim uvjetima nego na što su navikli na takmičenjima 49er jedrilica.

Bura je snažan, suh i hladan sjeverni vjetar koji puše na mahove. Ponekad postaje toliko turbulentna da zatvara ceste i čini provođenje vremena na otvorenom izuzetno neugodnim. Ipak, jedriličari iz susjedne Hrvatske, braća Šime i Mihovil Fantela odlučili su u Zadru isploviti i izaći na vrlo snažnu buru, kako bi iskušali granice izdržljivosti sebe i svojeg broda klase 49er.

"Sve ceste su bile zatvorene. Autoput je bio zatvoren. Tako da su uslovi zaista bili ekstremni," otkriva Mihovil Fantela.

Cilj Fantela bio je ovladati burom velike brzine, što još nitko u ovakvoj jedrilici nije uspio. Istina je, u brodu 49er klase izazov je i u sasvim normalnim uslovima održati ravnotežu i ne završiti u moru. No, braća Fantela nisu slučajno u samom svjetskom vrhu.

"To je bilo nešto posebno, jer je bura posebna. Bura puše na refule i može dohvatiti brzine koje nijedan drugi vjetar ne može dohvatiti. To se događa na jako rijetkim mjestima, a mi smo imali priliku takav vjetar pronaći u Hrvatskoj," naglašava Šime i priznaje da je tokom snimanja u jednom trenutku puklo krilo na brodu, a oštećeno je bilo i kormilo. No, cilj je na kraju ipak uspješno ostvaren.

"Napravili smo 15 pokušaja po takvom vjetru, s ciljem oboriti naš rekord. Uspjeli smo postići brzinu od 24 čvora u našem 49eru, što je stvarno rijetkost. Mi inače uopšte ne jedrimo pod takvim uslovima. Nijedan regatni odbor ne pušta takmičare na more dok puše takav vjetar, jer je opasno. Izuzetno smo ponosni što smo uopšte uspjeli po tome jedriti", naglasio je Šime Fantela.

Cijeli projekta „Bura“ nije bilo jednostavno realizirati. Ne samo što su takvi vremenski uslovi bili izazov za sjajne zadarske jedriličare, već se na licu mjesta morala pokazati i snimateljska ekipa. Dronovi, fotoaparati i kamere na kraju su preživjeli, snimajući usput upečatljive kadrove sa samog mora koji jasno pokazuju koliko je bilo zahtjevno jedriti po buri.

Tako su Fantele dokazale da vrhunski jedriličari mogu čak i ukrotiti buru s Velebita, što je izazov kojeg će u budućnosti malo ko imati želje prihvatiti.

Najnovije vijesti