Italijani traže izručenje slavnog napadača optuženog za silovanje

Robinho u problemu

Italijani traže izručenje slavnog napadača optuženog za silovanje

Edmir Škorić
Teme:

Italijansko ministarstvo pravosuđa vrši pritisak na Brazil i traži izručenje Robinha, bivšeg napadača koji je na Apeninskom poluotoku osuđen zbog silovanja.

Posljednjih mjeseci bilo je kontakata između ovih zemalja u vezi Robinha. U januaru ove godine bivši igrač Real Madrida i Milana osuđen je na devet godina zatvora zbog sudjelovanja u grupnom silovanju. Presudu je donio prvostupanjski sud i protiv nje nema žalbe.

Situacija za koju je Brazilac osuđen dogodila se 22. januara 2013. godine. Tada su Robinho i njegov prijatelj u jednom klubu u Milanu silovali 23-godišnju Albanku. Bivši igrač reprezentacije Brazila navodno je onesvijestenu djevojku napio, a potom i silovao.

Slučaj je započeo 2014. godine, a Robinho je neprestano negirao optužbe. Prva kazna stigla je 2017. godine, ali se bivši igrač Manchester Cityja žalio drugostupanjskom sudu koji ju je odbio 2020. godine. Konačno, slučaj je okončan početkom 2022. godine.

U februaru ove godine tužiteljstvo u Milanu izdalo je međunarodnu potjernicu. Robinho je u Brazilu, u koji se vratio 2020., ali ga je Santos suspendovao tijekom suđenja u Italiji. Kasnije je njegov ugovor s brazilskim klubom raskinut.

Brazil mora odgovoriti na zahtjev Italije, ali čak i ako bi odgovor bio povoljan, brazilski ustav zabranjuje izručenje svojih državljana.

U isto vrijeme, Robinho bi mogao biti izručen ako ga uhvate u zemlji koja ima ugovor o izručenju s Italijom. On sam već godinama nije kročio na Apeninski poluotok.

38-godišnji napadač karijeru je počeo u Santosu, igrao za Real, City, Milan, Guangzhou, Atletico Mineiro, Sivasspor, Bašakšehir i Santos na kraju karijere.

Za reprezentaciju Brazila upisao je 100 nastupa i postigao 28 golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi