Roman Abramovič: Od siročeta do tajkuna
Foto:EPA

Roman Abramovič: Od siročeta do tajkuna

4. Prvo stvar koju je prodao bila je ukradeno gorivo

S. Bošković
Teme:

Roman Abramovič  potresao je englesku Premier ligu i čitav evropski fudbal kad je kupio Chelsea 2003. godine.

S 18 godina starosti i nakon studiranja na Gubkinovom institutu za naftu i gas i industrijskom institutu u Ukhti, Abramovič je dobio poziv u vojsku. U to vrijeme Sovjetska republika je bila u ratu s Afganistanom. Ipak, Abramovič je u vojsku stigao kasno, te je izbjegao odlazak na bojište. 

No, u vojsci je naučio neke trikove i našao je način da zaradi novac. 

Nikolai Panteleimonov, njegov prijatelj iz vojske, je objasnio kako je Abramovič zarađivao novac. Naime, Roman je sklopio ugovor s vozačima vozila koji su vojsci dostavljali svakodnevne potrepštine za život. On je iz vozila koja su imala pun rezervoar goriva vadio isto, te ga je prodavao drugim vozačima po smanjenoj cijeni. Kasnije bi novac raspodijelio sa svima koji su bili uključeni u ovaj proces. 

"Bio je bolji od svih kad je u pitanju bila zarada. Mogao je novac zaraditi od običnog zraka", rekao je Panteleimonov. 

Nakon toga Abramovič se preselio u Moskvu gdje je izgradio mali biznis prije nego je upoznao Borisa Berezovskog. Berezovski mu je savjetovao da kupuje dionice naftne kompanije "Sibneft". Abramovič ga je poslušao i otvorio je nekoliko malih firmi preko kojih je kupovao dionice "Sibnefta". Potrošio je 100 miliona funti, no zaradio je preko dvije i pol milijarde funti. 

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.