Stručnjak otkrio: Čime je otrovan Roman Abramovich?

Ruski oligarh

Stručnjak otkrio: Čime je otrovan Roman Abramovich?

E. Ganibegović

Jučer je objavljeno kako je Roman Abramovich bio žrtva trovanja na pregovorima 3. marta.

"Možemo potvrditi da su trojica članova delegacije koja su prisustvovali mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći između 3. i 4. marta, suočeni sa simptomima trovanja hemijskim oružjem. Jedna od žrtava je Roman Abramovich", objavio je Bellingcat.

Čime je Abramovich mogao biti otrovan?

U pitanju je nervni agens sličan sarinu ili novičoku, barem je tako rekao stručnjak za britanski Telegraph. Kod Romana su razvijeni simptomi kao što su crvenilo u očima, konstantno i bolno suzenje očiju, te guljenje kože s lica i ruku, a navodno je nakratko i potpuno oslijepio.

Ovi simptomi su, prema stručnjacima, posljedica trovanja moguće tri hemikalije: porfirinima, bicikličkim tvarima ili organofosfatima.

Porfirini mogu uzrokovati oštećenje jetre i živčanog sistema. Porfirija je stanje u kojem osoba ima simptome kao što su mučnina, bol u prsima, problemi s disanjem, problemi s mokrenjem te natečena i bolna koža, a trovanje porfirinima (porfirija) često se poistovijeti s trovanjem olovom zbog sličnih simptoma.

Oglasi

Bicikličke tvari uključuju amatoksine, aktivnu tvar u otrovnim gljivama poput zelene pupavke. Postoji najmanje devet poznatih amatoksina i oni brzo prolaze kroz ljudski organizam jer se lako apsorbuju.

Osoba otrovana bicikličkim tvarima može umrijeti za nekoliko sati ako je doza dovoljna i imati simptome u rasponu od oštećenja jetre i bubrega do glavobolje, iritacije kože i mučnine.

Organofosfati su skupina hemikalija koje se tradicionalno koriste kao pesticidi, a prenamijenjeni su u nervne agense od Drugog svjetskog rata, kada je sarin prvi put korišten.

Oni ometaju proizvodnju enzima acetilkolinesteraze, koji je neophodan za pravilno funkcioniranje živčanih stanica. To dovodi do toga da se živčani signali ne mogu provoditi po cijelom tijelu, što uzrokuje sveprisutni poremećaj i stres, a u konačnici i smrt ako je doza dovoljno velika.

"To su najvjerojatnije hemikalije korištene za trovanje Abramovicha. Izgleda kao da je korišteno kemijsko oružje organofosfat, koji je zapravo nervni agens", rekao je za The Telegraph pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, bivši zapovjednik u Ujedinjenom Kraljevstvu i NATO-u.

Također, spomenimo i to da je Roman Abramovich i danas na mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine koji se održavaju u Istanbulu, a ovu vijest prenio je Reuters.

Top Komentari

Jadnimi
Jbg. da pratiš sportski portal, moraš završiti farmaciju
11 0
Kladionicar_iz_mira
Boli nas qrac.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi