Najveći raketni napad Rusije na Ukrajinu odnio najmanje 16 života, oglasio se i Shakhtar
FOTO - EPA

Osudili Ruse

Najveći raketni napad Rusije na Ukrajinu odnio najmanje 16 života, oglasio se i Shakhtar

Adnan Beganović

Rusija je protekle noći izvela jedan od najžešćih raketnih napada na gradove Ukrajine od početka agresije na ovu zemlju. Poginulo je prem trenutnim informacijama 16 civila, a više od 100 ih je ranjeno. Novi raketni napad na Ukrajinu komentarisao je i Shakhtar.

Sa više od 110 raketa Rusija je napala ukrajinske gradove, a nažalost, prema posljednjim informacijama poginulo je 16 civila, dok je ranjeno više od 100 među kojima ima i djece mlađe od 10 godina.

Ovaj novi ruski napad na civilno stanovništvo naišao je na mnogobrojne osude, a oglasio se i višestruki ukrajinski prvak Shakhtar.

U svom saopštenju je ukrajinski klub naveo da su ruski okupatori raketama gađali porodilište, obrazovne ustanove, trgovačke centre i višekatnice.

"Ujutro su ruski okupatori i teroristi napali Ukrajinu s otprilike 110 raketa. Pogođeno je porodilište, obrazovne ustanove, trgovački centar, višekatnice i privatne kuće.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajina, od 10:30 sati, 12 osoba je poginulo, a više od 75 je povrijeđeno kao rezultat neprijateljskog raketnog napada.

Oglasi

Cijeli svijet mora vidjeti kako Rusija nastavlja uništavati civilno stanovništvo Ukrajine," stoji u klupskom saopštenju Shakhtara.

Dodajmo da su u 13:30 izašle nove informacije koje govore da je u napadu poginulo 16 civila, a da ih je ranjeno više od 100, te da među njima ima i djece mlađe od 10 godina.

Rusija u februau 2022. izvršila agresiju na Ukrajinu

Nakon što je tokom 2021. godine gomilala vojsku na granici sa Ukrajinom, Rusija je u februaru prošle godine izvršila agresiju na ovu zemlju.

Iako su u Rusiji prvobitno očekivali da će u riku nekoliko dana pokoriti nezavisnu državu, to se nije desilo, a rat i danas traje i ne nazire se kraj.

Ipak i pored toha ukrajinsko fudbalsko prvenstvo nije prekinuto što dovoljno govori i o snazi i moraju Ukrajinaca, a Shakhtar koji svoje utakmice igra daleko od Donjecka bilježi sjajne rezultate u evropskim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi